18 ianuarie 2022 - 06:14

Cel mai frumos drum din lume ar putea rămâne deschis tot timpul anului

De ani buni, DN 7C, Transfăgărășan, cunoscut ca „cel mai frumos drum din lume” (așa cum l-au denumit cei de la topgear) se închide începând cu mijlocul lunii octombrie și se redeschide spre sfârșitul lunii iunie deoarece infrastructura actuală, nu permite curățarea drumului de zăpadă astfel încât traseul să ofere condiții sigure de circulație.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitația pentru contractarea serviciilor de expertiză tehnică, destinate modernizării Transfăgărășanului, relatează promotor.ro.

Prin adoptarea unor soluții tehnice corespunzătoare, autoritățile vor ca șoseaua de munte să fie deschisă 12 luni pe an și nu doar șase, așa cum se întâmplă în prezent. Primul sector de drum care cade victimă ninsorilor este, an de an, cel cuprins între km 104+000 (Piscul Negru) și km 130+800 (Cabana Bâlea Cascada).

Într-un document transmis de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, Camerei Deputaților, acesta explică faptul că modernizarea Transfăgărașanului „va deveni un motor pentru dezvoltarea economică”. Procedura se va axa pe dezvoltarea turismului, prin creșterea accesibilității spre și dinspre zonele în care turismul este prezent sau în care turismul poate fi dezvoltat, existând potențial.”

Transfagarasan este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.

Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legatura intre cele doua provincii istorice Muntenia si Transilvania.De-a lungul acestei rute au fost construite diferite locatii care ofera cazare la cele mai inalte standarde si la preturi competitive.

Cea mai inalta altitudine la care ajunge drumul este de 2042 metri (in zona tunelului de la Balea), fiind situat dupa Transalpina care are o altitudine maxima de 2145 metri.Drumul are 833 de podete si 28 de viaducte. cel mai frumos 

Cel mai frumos drum din lume a fost închis la 21 octombrie pe o porțiune de 27 kilometri. 

În perioada 20 octombrie 2020 – 30 iunie 2021, DN 7C – TRANSFĂGĂRĂŞAN este ÎNCHIS PARȚIAL pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104 (Piscu Negru – jud. Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – jud. Sibiu). Porţiunea închisă se redeschide circulaţiei începând cu data de 1 iulie 2021.