Ce-au pregătit autoritățile pentru cei de la sate, care se vaccinează împotriva SARS-CoV-2

Potrivit precizărilor făcute luni, 19 aprilie 2021, de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, se ia în calcul schimbarea modalităţii de programare „cel puţin” pentru centrele de imunizare împotriva SARS-CoV-2 din mediul rural, deoarece pentru o bună parte din populaţia din această zonă platforma „nu este uşor accesibilă”.

Conform precizărilor făcute de Gheorghiță la Digi FM, pentru „circa 50% din populaţia României care trăieşte în mediul rural”, soluțiile de vaccinare ar putea veni prin medicii de familie, centrele mobile de vaccinare și prin majorarea nivelului accesului la vaccinare în centrele deja fixe.

„(…) Ne gândim din ce în ce mai mult la schimbarea modalităţii de programare cel puţin pentru centrele care sunt în mediul rural şi anume să existe chiar posibilitatea de adresare directă la centrul de vaccinare sau printr-o anunţare prin intermediul telefonului. Să se sune, să îţi faci o programare în centrul respectiv, dar care să fie mult mai uşor şi să nu fie condiţionată. Să sune, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi să se prezinte la centrul de vaccinare.

Pentru că, într-adevăr, platforma ne ajută foarte mult şi colegii de la STS au muncit extrem de mult în toată această perioadă şi sub presiunea timpului întotdeauna, însă cred că pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales cei vârstnici, cei vulnerabili această platformă nu este uşor accesibilă”, a declarat șeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 pentru sursa citată.

El a adăugat că se aşteaptă la o creştere a ritmului de vaccinare și a precizat că „toate datele sociologice” arată o sporire a intenţiei de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Ne aşteptăm la creşterea în continuare a ritmului de vaccinare. Nu ne-am făcut un obiectiv din a avea liste de aşteptare foarte lungi, de a avea un timp crescut de aşteptare. Eu cred că situaţia ideală este atunci când o persoană se trezeşte dimineaţă, vrea să se vaccineze şi să poată să facă acest lucru chiar în aceeaşi zi.

(…) Nu îmi doresc să avem liste de aşteptare, îmi doresc în schimb o adresabilitate crescută la vaccinare şi, dacă se poate, cu timp de aşteptare cât mai redus”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

Câte locuri mai sunt disponibile pentru vaccinare

Harta interactivă existentă platforma naţională de vaccinare relevă în prezent câte locuri sunt libere pentru vaccinarea cu cele trei seruri folosite în România împotriva pandemiei de COVID-19.

Conform datelor de la ora 10:55, din 18 aprilie, în ţară mai sunt disponibile 60.651 de locuri de vaccinare cu Pfizer, 58.283 de locuri de vaccinare cu Astra Zeneca şi 26.693 de locuri cu Moderna.

În toate judeţe sunt locuri disponibile pentru vaccinare, fie cu Astra Zeneca sau cu Moderna/Pfizer, niciun judeţ nefiind marcat cu roşu.

Cele mai multe locuri libere sunt în judeţele Timiş – 16.759 de locuri şi Suceava – 6.700 de locuri în timp ce la polul opus cu cele mai puţine locuri se află judeţele Olt – 815 locuri şi Călăraşi – 849 locuri.

Pe platforma de programare apare şi harta listelor de aşteptare pentru cele trei vaccinuri folosite de România, cel mai mare apetit pentru imunizare fiind în Bucureşti, cu aproape 78.000 de oameni înscrişi pe liste.

Cele mai multe solicitări pe listele de aşteptare sunt pentru vaccinul Pfizer – peste 237.000 de români alegând acest ser pentru imunizare, urmat de Moderna – peste 11.000 de înscrieri pe lista de aşteptare şi Astra Zeneca – peste 2.600 de înscrieri pe lista de aşteptare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole