17 septembrie 2021 - 15:19

Cea mai veche constructie din Buzau, transformata intr-o „locuinta traditionala”

O locuinta traditionala amenajată ca pe vremea bunicii a devenit un punct de atracție pentru buzoieni. Este vorba despre noua expoziție găzduită de cea mai veche construcție din Buzău, casa „Vergu Mănăilă”, care după ce a stat zece ani închisă, și-a redeschis porțile oferind publicului o expoziție spectaculoasă.

Muzeu Vergu ManailaMuzeu Vergu Manaila„Locuinaa traditionala din zona Buzăului” este tema expoziției care redă curioșilor o locuință veche, exact așa cum erau amenajate casele fiecărei familii în urmă cu 100-200 de ani.

„Conceptul noii expoziții de bază valorifică nu numai patrimoniul etnografic specific secolelor XVIII – XIX din zona Buzăului, ci și imobilul care găzduiește expoziția. Acest lucru este posibil prin echiparea tematică a camerelor clădirii, precum și prin amenajări muzeotehnice dedicate”, a spus Costache Daniel, directorul Muzeului Județean Buzău.Camera traditionala Muzeu Vergu Manaila

Casa are o bucătărie dotată cu tot ce se găsea într-o astfel de încăpere și în urmă cu mai bine de un veac. In aceasta locuinta traditionala se regăsesc obiecte originale, printre care o sobă, mobilier tradițional, debara dar și un hambar specific sfârșitului secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX –lea. Toate aceste obiecte tradiționale cu aer de epocă au fost găsite chiar în această locație sau au fost donate de buzoieni.

Obiecte tradaitionale Muzeu Vergu Manaila

În camera de lucru din locuința tradițională, vizitatorii vor putea regăsi război de țesut (o mașină de lucruspecială) și țesături specifice Buzăului. Găsim la Casa Vergu Mănăilă și o cameră de dormit, precum și o cameră de zi cu un pătuț de copil specific vremurilor dar și o cameră unde familia își petrecea majoritatea timpului.

Casa Vergu-Mănăilă a fost atestată documentar în 1794, naţionalizată în 1948, apoi a ajuns în paragină, fiind reconstruită ulterior în perioada 1971-1974, pe vechea fundaţie.

Corespondent Agro TV Buzau: Marilena Dinu