În sezonul următor, la fel ca anul acesta, cea mai profitabilă cultură ar putea fi decisă de jocurile de pe piața globală a biocombustibililor. Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, prețul rapiței va avea susținere pe o lungă perioadă de acum înainte, astfel că fermierii care cultivă această cultură vor avea de câștigat.
În esență, cererea solidă de biocombustibili, întărită de consumul de ulei de soia și ulei de palmier, creează suport pentru ceea ce poate deveni cea mai profitabilă cultură în următorii ani.
„Ceea ce vreau să vă spun despre rapiță în acest moment este că indiferent de ceea ce vedeți în indicația noiembrie și, subsecvent, în februarie, rapița are susținere și va avea în continuare. Este foarte simplu. Cererea de biocombustibili este constantă la nivel global și crește și în 2026, precum și în 2027.
Avem parte de susținere din frații de complex ai rapiței, și numim aici uleiul de soia, care jumătate din producție este folosit în producția de biocombustibil în SUA, dar și uleiul de palmier, care, la fel, este foarte utilizat. Mai avem cei doi frați ai rapiței care cresc în Canada și Australia, care vor diminua un pic producția.
Una peste alta, trebuie să înțelegem că rapița va avea susținere în perioada următoare. Așteptăm acea sezonalitate care va începe în noiembrie, decembrie și ianuarie, dar cine pariază pe rapiță în sezonul viitor, va avea o carte câștigătoare. Cine va semăna rapiță va avea un randament mult mai bun în ceea ce privește investiția pe hectar versus profit, comparativ cu un hectar de grâu”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-un material publicat de jurnalistul Ovidiu Ghinea.