CEA MAI MARE PRODUCȚIE DE CARTOFI DE DUPĂ 1990, ÎN HARGHITA

152

Producătorii de cartofi au înregistrat o producţie record în ultimii 27 ani, cu o medie de 26,3 tone la hectar, preţul fiind însă unul foarte redus, a precizat directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno.

Potrivit sursei citate, este cea mai mare producţie de cartofi înregistrată din 1990, existând unele unităţi din zonele Ciucului de Jos şi Ciucului de Mijloc care au obţinut şi aproximativ 35 de tone la hectare.

O producţie mai redusă s-a obţinut în zona Gheorgheni, unde s-a înregistrat secetă la sfârşitul perioadei de vegetaţie a cartofului, potrivit AGERPRES.

Torok Jeno a spus că este foarte mulţumit de producţia obţinută şi de calitatea cartofilor, dar nu poate fi mulţumit de preţul foarte mic, care se situează între 40 şi 50 bani kilogramul.

El a explicat că această scădere a preţului este cauzată, pe de o parte, de producţia mare obţinută şi de consumul relativ mic de cartofi la nivel naţional, dar şi de importurile ieftine din ţările europene, cu precădere din Polonia.

Torok Jeno a afirmat că există speranţe ca preţul să mai crească, producătorii susţinând că dacă va rămâne la acest nivel sau va mai scădea, va fi ”o catastrofă”.

În Harghita, cartoful reprezintă cultura de bază, suprafaţa totală ocupată cu astfel de culturi fiind de 8.250 de hectare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult