3 decembrie 2021 - 15:41

CEA MAI MARE CRESCATORIE DE PORCI DIN TARA A IESIT DIN CARANTINA PPA

După ce cea mai mare crescătorie de porci din România, și în același timp, a doua ca dimensiune din Europa a fost afectată de pesta porcină africană în luna august 2018, purtătorul de cuvânt DSV Brăila declară faptul că aceasta a reușit să iasă din carantină, și și-a reluat activitatea.

„Crescatoria care aparține SC TEBU Consult Brăila a ieșit de sub carantină. Aici au fost introduși purcei santinelă, care au fost testați, iar rezultatele au fost negative, motiv pentru care restricțiile instituite în momentul confirmării pestei porcine africane au fost ridicate. S-a început repopularea, au început să-și aducă material de reproducție, femele, vieri. Oricum, efective destul de mici și va dura până vor ajunge iar la intreaga capacitate”, a declarat Frigioiu.

Amintim faptul că înainte de afectarea crescătoriei de PPA, aceasta deținea în cele două ferme existente din județul Brăila, la Tufești și Gropeni, mai mult de 140.000 de porci, care conform legii au fost eutanasiați.

Ferma clasată pe poziția a doua ca mărime din Brăila, respectiv SC “Romsoci” SRL Tichilesti, cu un număr de 35.000 de porci, acolo unde virusul PPA a fost identificat, solicitarea de introducere a purceilor santinelă nu a fost inițiată.

„Niciun alt operator din exploatații comerciale de porci nu și-a exprimat intenția pentru repopulare, respectiv să-și introducă purcei santinelă, pentru a fi ridicate restricțiile. Operatorul economic dacă intentionează repopularea ne notifică, stabilim câți purcei santinelă introducem, în funcție de numărul de adăposturi din ferma respectivă. Ulterior se testează și se pot ridica restricțiile”, a explicat Dragoș Frigioiu.

În privința despăgubirilor pe fondul pestei porcine africane, cele mai mari au fost efectuate în Brăila, unde pentru 3.218 de esploatații, 172.174 milioane de lei au fost plătite din total național de 251.892 milioane de lei,

În momentul de față, 129 de focare de pestă au fost stinse pe teritoriul județului, doar patru rămânând active și peste 200.000 de porci au fost eutanasiați.