Cea mai BĂNOASĂ cultură din 2021 – Ce spun fermierii

Grâu, rapiță sau floarea soarelui – care-i cea mai bănoasă cultură? Odată cu recoltarea culturilor de primăvară și pregătirea terenurilor pentru cultivarea celor de toamnă, ne pregătim de încheierea anului agricol 2021, unul foarte bun pentru fermierii români. Dacă ne uităm pe statistici, țara noastră a înregistrat producții record la mai multe culturi anul acesta, iar prețurile ridicate ale cerealelor i-a ajutat pe fermieri să-și mai acopere din pierderile suferite anul trecut.

Deși grâul a fost ”vedeta” din punct de vedere cantitativ, cu peste 11 milioane de tone recoltate anul acesta, fermierii spun că cea mai bănoasă cultură în 2021 a fost cea de rapiță.

”Anul acesta, eu cred că suprafața de rapiță va crește dacă vom avea posibilitatea să se semene, pentru că eu post să zic că în cadrul fermei noastre, anul acesta rapița este cea mai bănoasă cultură, fără doar și poate. Deci numai la o producție de 3 tone, la ce preț a fost, discutăm despre un venit care ne acoperă cheltuielile și ne aduce și profit. Chiar astăzi discutam cu un furnizor de sămânță și îmi spunea că fermierii pur și simplu au înnebunit să semene, pentru că au văzut aceste precipitații care au venit. Cred că această cultură va fi în continuare de interes, la fel ca și cea de floarea soarelui”, a subliniat fermierul Cosmin Iancu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Deși aceste spuse i-ar putea face pe unii să vrea să crească suprafețele cultivate cu rapiță, fermierii avertizează că o cultivare în exces a acestei culturi vine la pachet cu efecte negative extrem de periculoase pe termen lung. Astfel, decât să alerge după profitul imediat, agricultorii ar face bine să respecte rotația culturilor, astfel încât să poată ține sub control eventualele boli care își vor face apariția în culturi.

”Trebuie păstrat asolamentul. În zona noastră, podișul Bârladului fiind destul de secetos, am forțat asolamentele la rapiță și vreau să vă spun că în zona noastră, rapița nu mai dă producții. Fără să îți dai seama, lipsa asolamentului te penalizează și la boli, și la buruieni. Nu consider că o să crească suprafețele de rapiță. Eu cred că în contextul viitor o să aibă un ușor recul și trebuie să avem un asolament indiferent de an, pentru că altfel o să fim penalizați fără să ne dăm seama. Cred că trebuie să fim perseverenți cu asolamentul pentru că în contextul în care s-au redus formulele active pe pesticide, n-o să mai putem să gestionăm așa de ușor culturile și atunci, asolamentul o să ne ajute să putem să le gestionăm”, a precizat Dan Hurduc, președintele Clubului Fermierilor Români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole