Ce vor Plantele: sfaturi pentru perioadele reci de primavara

Un proverb romanesc spune asa: la omul sarac nici boii nu trag. Aceasta este si situatia in care ne aflam acum. Un virus nemilos bantuie intreaga planeta si colac peste pupaza au venit si ingheturile tarzii de primavara, care fac pagube in domeniul agricol. Sunt Cristina Ghibu, inginer horticultor si, de mic copil aveam un vis, sa salvez lumea. Prin actiunile mele de pana acum am incercat si incerc sa-mi indeplinesc acest vis. Speranta noastra este in agricultura dar si aceasta este afectata acum. Asa ca sunt alaturi de voi cu cateva sfaturi.

Trebuie sa stim ca toate culturile sufera din cauza ingheturilor tarzii de primavara, a brumelor sau chiciurei, iar pagubele sunt cu atat mai mari cu cat temepraturile scad mult sub 0 grade, se mentin o perioada mai indelungata si survin brusc.

Faza de dezvoltare a culturilor constituie un factor determinant in gradul de suferinta al plantelor sub asediul aceste fenomene climatice.

Soiurile timpurii sunt cele mai afectate, atat in cultura mare cat si in livezi.

Daca vorbim de cultura de cereale paioase, stim ca aceasta rezista si sub zapada pe timpul iernii dar si la ingheturi tarzii de primavara pana la -4 grade. La temperaturi mai scazute inregistram deja pagube. Avem aici si un avantaj, prin infratire planta reuseste sa se regenereze si sa mai atenueze din pierderi.

La cultura mare lipsa apei din sol este un avantaj in aceste conditii pentru ca planta nu e plina de apa, apa ce formeaza cristale la temperaturi negative si care duc la craparea celulelor.

Riscul de inghet la cerealele paiose apare in 2 faze de dezvoltare: alungirea paiului şi faza de burduf.

Daca vorbim de alte culturi din camp, cum ar fi floarea soarelui, atunci trebuie sa stim ca dicotiledonatele, plantele cu frunza lata, sunt mult mai sensibile la temperaturi scazute pe perioade lungi. Cultura care nu se afla in stadiu avansat rezista si pana la -3 grade pentru perioade scurte. In schimb, daca plantele sunt dezvoltate si au cateva frunze adevarate, atunci varfurile de crestere sunt afectate si la -2 grade sau daca talia plantei este mare atunci si la 2 grade cu plus planta sufera.

Daca trecem la pomii fructiferi si la acestia se aplica regula exprimata mai devreme: pagubele in urma accidentelor climatice depind de cat de mult scad temperaturile sub 0 grade, de specie, de soi (timpuriu sau tardiv), de perioada in care se mentin aceste temperaturi scazute si nu in ultimul rand de faza de dezvoltare in care se afla pomii.

Astfel, cele mai rezistente specii sunt marul, parul sau gutuiul, în timp ce specii precum cireșul, caisul sau piersicul au o iernare dificila și sunt mai usor afectate de îngheturile tarzii de primavara.

Sensibilitatea la temperaturi scazute creste asadar odata cu avansarea in vegetatie incepand de la dezmugurit, boboc, floare deschisa si legare a fructelor, momente cand pot sa apara fenomene nedorite.

Fiecare specie in parte are o toleranta mai mica sau mai mare la temperaturile negative, toleranta ce nu inseamna ca nu vom avea si pierderi dar, important este ca acestea sa fie cat mai mici.

Si am sa va dau cateva exemple pentru fiecare specie in parte sa va faceti o idee la ce sa va asteptati si cat de mult trebuie sa interveniti astfel incat sa salvati recolta. Vorbim de temperaturi scazute, timp de expunere redus, cu pagube minore. Cu cat temperaturile sunt mult sub aceste valori si perioada de frig este mai mare, creste si procentul de pierderi.

Măr dezmugurit -15      

  • Începutul scuturării petalelor -2

Cais dezmugurit -4        

  • boboc si inflorire -4          
  •  Fruct cît o alună -1      

Piersic dezmugurit -7,4   

  • Buton roz -4,1    
  • Debutul înfloririi -3            
  • Fruct mic -2

Cireş dezmugurit -10      

  • boboc -2                    
  • Înflorire maximă -2           
  • Formare fruct -2           

Prun dezmugurit -10      

  • Înflorire maximă -3            
  • Formare fruct -2

Avand in vedere temperaturile scazute inregistate in aceasta perioada si cat de mult va sunt afectati pomii, va spun cateva masuri de prevenire a acestor pagube, masuri ce le puteti aplica si nu vorbim aici de marii fermieri care au mult mai multe variante la dispozitie, ci de micii fermieri.

1. Alegeti speciile in functie de zona si clima. Achizitionati pomi din pepiniere autorizate si pe cat posibil din zone apropiate pentru ca plantele sa fie aclimatizate. Evitati sa fortati unele specii in zone neprielnice, cum ar fi caisul in zonele reci.

2. Aplicati corect si la timp lucrarile de intretinere a livezilor

3. Asigurati perdeaua de fum, prin arderea resturilor vegetale sau a rumegusului, fara flacara, prin gramezi ce le aprindeti in diferite puncte ale livezii.

4. Îngrăşămintele cu fosfor şi potasiu sporesc rezistenţa la îngheţ, iar excesul de azot o slăbeşte. Tratamentele fitosanitare cu ulei sau soluţie sulfo-calcică întârzie cu 8-10 zile intrarea în vegetaţie.

Daca vorbim de solutii ce le putem aplica tuturor culturilor in aceste perioade de stres atunci mai putem folosi Solutia Cuprica Anti-Inghet. A fost conceputa pentru protejarea culturilor de vita de vie, pomi, legume, cereale si plante tehnice, impotriva temperaturilor negative in perioada premergatoare intrarii in vegetatie, putand fi aplicata pana in faza de inflorit. Cu cat concentratia solutie este mai mare cu atat va asigura o protectie a plantelor la temperaturi mai scazute. Si va dau cateva exemple:

Concentratie 2% protectie la – 7,5 grade Celsius

Concentratie 3% protectie la  -8,5 grade Celsius

Concentratie 5% protectie la – 9 grade Celsius

Mai avem la dispozitie si agentii antistres cum ar fi Albit sau Delfan Plus care ajuta plantele sa depaseasca perioadele dificile.

Delfan Plus, prin aminoacizii pusi la dispozitia plantelor, reduce stresul creat de factorii climatici si minimalizeaza efectele lor negative.

Albit este un agent de protectie si stimulare a plantelor care creste rezistenta plantelor in fata conditiilor meteorologice nefavorabile.

Aplicand aceste produse, prin mecanismele ce le declanseaza in plante, crestem toleranta lor la temperaturi scazute, la seceta, exces de umiditate, canicula sau la efectul nociv al pesticidelor, acestea putand fi aplicate odata cu produsele de tratament.

In speranta ca aceste sfaturi va sunt de folos, va doresc multa sanatate si spor in toate.

Nu uitati, impreuna putem depasi orice moment dificil. Vom continua sa va fim alaturi in cadrul emisiunii Ce vor plantele, la Agro Tv in fiecare luni si marti de la ora 17.00 si in reluare de la ora 22.00 in orice conditii.

Views: 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture