Ce surprize îi așteaptă pe cultivatorii de porumb

Fermierii care cultivă porumb vor avea parte de surprize în zilele următoare. Ce trebuie să facă pentru a supraviețui pe piață am aflat de la Cristina Cionga, director Afaceri Europene la Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România” de la AGRO TV, moderată de Cătălin Lența.

Pe 16 septembrie, de Ziua Porumbului, organizată de APPR pe platforma din localitatea Orezu, județul Ialomița, fermierii vor putea afla informații despre ultimele tehnologii și inovații în agricultură. Tot acolo va fi prezentată și prima platformă informatică de colectare a datelor privind stadiul culturilor și condițiile din teren, a anunțat Cristina Cionga. Astfel, se poate spune că porumbul românesc va intra în curând în era IT.

Este clar că în ziua de azi nu se mai poate face agricultură doar de dragul agriculturii, fără să fii foarte tehnologizat. De aceea, marii fermieri care vor rezultate care să-i țină în joc și-au schimbat modul de lucru, trecând la ceea ce se cheamă agricultura de precizie, care presupune nu doar utilaje moderne, supercomputerizate, ci și senzori în sol, drone și alte tipuri de echipamente de acest gen.

„Foarte mulți dintre fermierii membri APPR s-au dotat cu astfel de echipamente performante, pentru că au văzut că le sunt utile. De altfel și nou lansatele ghiduri pentru Pilonul II din PNDR descriu diverse tipuri de finanțări, puse la dispoziție prin măsura 4.1, pentru achiziția de echipamente pentru agricultura de precizie – senzori, stații meteo etc. Încercăm și noi, la APPR, să contribuim la acest dialog (al fermierilor cu autoritățile de resort – n.r.), pentru ca prevederile din ghid să fie cât mai accesibile și mai ușor de implementat pentru fermieri”, a arătat Cristina Cionga.

Reprezentanta APPR a precizat că la evenimentul de la Orezu vor fi prezenți furnizori de astfel de echipamente, de hardware, dar și furnizori de software.

„În cadrul unui panel pe care îl vom aduce în fața dumneavoastră la Ziua Porumbului de pe 16 septembrie, la Orezu, vom avea o prezentare despre proiectul DEMETER, poate cel mai ambițios proiect de digitalizare a agriculturii europene, având o finanțare pe 3 ani programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020. Însă prezentarea va fi mai ales despre pilotul românesc al proiectului DEMETER, și anume platforma informatică pe care împreună cu partenerii noștri de la SIMAVI (Software Imagination &Vision), un binecunoscut furnizor local de soluții tehnologice, încercăm să o construim și să o punem la dispoziție fermierilor care cultivă porumb”, a anunțat Cristina Cionga.

Poprivit reprezentantei APPR, platforma colectează date despre umiditatea solului, date meteo și diverse tipuri de alte date care transmit în timp real diverși parametri, astfel încât să ușureze sarcina fermierului cultivator de porumb, facilitându-i acestuia, pe de-o parte, economii la costurile de producție, prin aplicări de irigații sau de pesticide numai în momente propice sau în momente în care este necesar să se facă astfel de lucrări, iar pe de altă parte, asigurându-i creșterea sustenabilității.

„Știu că este un jargon la modă acum, dar noi chiar ne-am propus în APPR să încercăm să experimentăm noi, la prima mână, practici durabile, recomandate de Comisia Europeană, să vedem în ce măsură acestea sunt aplicabile în teren în timp real, în condiții reale, și să le extindem membrilor noștri”, a menționat Cristina Cionga.

Aceasta a mai precizat că, deocamdată, platforma este încă în stadiu de proiect, dar se speră ca foarte curând să devină un produs care să fie pus la dispoziția fermierilor.

„Încercăm un gen de uniformizare a datelor de intrare, pentru ca fermierii să nu fie nevoiți să își cumpere un anume tip de stație meteo sau de alte echipamente, ci cumva să asigurăm o compatibilitate a echipamentelor, astfel încât cât mai mulți dintre ei să se poată înrola în această platformă”, a mai spus Cristina Cionga.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole