Ce sunt SO-urile și cum îți calculezi dimensiunea exploatației pentru a accesa fonduri europene

SO-urile, sau coeficienții de calcul ai producției standard, reprezintă un element cheie pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene. Cu toate acestea, nu toată lumea știe exact ce înseamnă acești coeficienți și cum se calculează dimensiunea exploatației în funcție de SO-uri.

Coeficienții de calcul SO reprezintă niște valori stabilite la nivel european, pe baza statisticilor, cu ajutorul cărora se calculează dimensiunea economică a unei exploatații agricole. Fiecare specie de animal sau tip de cultură agricolă are atribuită o anumită valoare.

Formula de calcul pentru dimensiunea economică a exploatației este simplă. În cazul sectorului vegetal, se înmulțește numărul de hectare de cultură cu valoarea coeficientului SO al culturii respective; în sectorul zootehnic, se înmulțește numărul de animale dintr-o anumită specie cu coeficientul SO al speciei respective. În cazul fermelor mixte, cele două valori rezultate se adună, obținându-se dimensiunea economică a fermei.

”Ar fi bine să știm să facem un mic calcul, legat de cât valorează exploatația. De exemplu, pentru tinerii fermieri, avem nevoie de minim 12.000 SO pentru zona națională și minim 8.000 SO pentru zona montană. Un hectar de legume, de exemplu, valorează aproximativ 6.300-6.400 SO, o vacă de lapte valorează aproximativ 1.200 SO, iar dacă vorbim de un hectar de cultură mare, înseamnă aproximativ 600 SO. Putem avea și o fermă mixtă, deci să avem SO-uri și din vegetal, și din animale. (…) De asemenea, pentru cei care au albine, o familie de albine valorează în jur de 65 SO”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Pentru a vedea lista completă a coeficienților de calcul SO, puteți vizita site-ul AFIR. Acolo veți găsi și un calculator cu ajutorul căruia vă puteți calcula mai ușor dimensiunea exploatației.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole