Îngrășămintele joacă un rol important în securitatea alimentară. Producția și costul lor depind, în mare măsură, de gazul natural. După invazia Ucrainei de către Rusia, o criză globală de îngrășăminte afectează securitatea alimentară globală dar și, bineînțeles, prețurile alimentelor.
În acest context, Comisia Europeană a prezentat un comunicat privind asigurarea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor. Este vorba despre o gamă largă de acțiuni și orientări cu privire la felul în care fermierii să facă față provocărilor cu care se confruntă în prezent.
Acțiuni pentru menținerea unei producții durabile de îngrășăminte a UE și reducerea dependențelor
Comunicatul subliniază câteva modalități de a ajuta fermierii să optimizeze utilizarea îngrășămintelor și să reducă dependențele, păstrând, în același timp, un bun randament.
- Sector critic: Statele membre pot acorda prioritate accesului continuu și neîntrerupt la gaze naturale pentru producătorii de îngrășăminte, în planurile lor naționale de urgență, în cazul raționalizării gazelor.
- Sprijin financiar direcționat: Cadrul temporar de criză modificat pentru ajutorul de stat permite statelor membre să ofere sprijin specific fermierilor și producătorilor de îngrășăminte. Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piață ale anumitor producători de energie electrică și contribuția de solidaritate pot fi utilizate și în scopurile schemelor naționale de sprijin. În plus, Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea utilizării rezervei agricole în valoare de 450 de milioane EUR pentru exercițiul financiar 2023 pentru fermierii afectați de costurile ridicate ale inputurilor.
- Îmbunătățirea transparenței pieței: Comisia va lansa un observator al pieței pentru îngrășăminte în 2023 pentru a face schimb de date privind producția, utilizarea, prețurile și comerțul.
- Practici agricole durabile și formare: Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura că intervențiile relevante, cum ar fi planurile de gestionare a nutrienților, îmbunătățirea sănătății solului, agricultura de precizie, agricultura ecologică, utilizarea culturilor leguminoase în sistemele de rotație a culturilor sunt adoptate pe scară largă de fermieri. De asemenea, Comisia va invita statele membre să analizeze în continuare prioritizarea și creșterea ambiției unor astfel de intervenții în revizuirile viitoare ale planurilor lor strategice PAC.
- Mai multe îngrășăminte organice: înlocuirea, ori de câte ori este posibil, a îngrășămintelor minerale cu îngrășăminte organice va reduce dependența UE de gaze, precum și amprenta de carbon a sectorului. Regulamentul Produselor de Fertilizare asigură deja un acces mai bun pe piață la îngrășămintele obținute din deșeuri recuperate și alternative verzi și circulare la gazele naturale. Orizont Europa a investit 180 de milioane de euro în proiecte privind optimizarea bugetului de nutrienți, produse alternative de fertilizare și soluții bazate pe natură pentru managementul nutrienților. De asemenea, Comisia va adopta în 2023 un plan de acțiune pentru managementul integrat al nutrienților pentru a promova o utilizare mai eficientă a lor, ținând seama de punctele de plecare ale statelor membre și de planul de acțiune pentru zero poluare.
- Tranziția către îngrășăminte mai ecologice: Comisia va încuraja statele membre să sprijine investițiile în hidrogen și biometan din surse regenerabile pentru producția de amoniac.
- Diversificarea comerțului: Comisia a contactat furnizori alternativi de îngrășăminte pentru a compensa livrările anterioare din Belarus și Rusia. De asemenea, Comisia a propus în iulie 2022 să suspende tarifele comerciale pentru amoniac și uree, utilizate pentru producerea îngrășămintelor cu azot.
EFECTUL DOMINOULUI: Majorarea prețului îngrășămintelor a determinat o scădere a achiziției lor ceea ce a condus la recolte slabe, ceea ce va duce la creșterea prețului alimentelor
Producția de îngrășăminte cu azot depinde de gazul natural. Vârful creșterii prețului gazului a condus la o majorare cu 149% a prețului îngrășămintelor, în septembrie 2022, comparativ cu anul precedent. Drept urmare, fermierii au redus achizițiile acestor produse. Acest lucru ar putea duce la randamente mai scăzute pentru recolta de anul viitor și, în cele din urmă, la prețuri mai mari la alimente, cu efecte potențial devastatoare asupra securității alimentare, în special în regiunile vulnerabile ale lumii, care sunt foarte dependente de importul de astfel de produse și cu niveluri deja ridicate de insecuritate alimentară.
Achizițiile de îngrășăminte reprezintă aproximativ 6% din ponderea costurilor inputurilor și până la 12% pentru fermierii de culturi arabile
Prețurile ridicate și instabile ale îngrășămintelor reprezintă o provocare pentru fermierii din UE. Achizițiile de îngrășăminte reprezintă în medie aproximativ 6% din ponderea costurilor inputurilor și până la 12% pentru fermierii de culturi arabile. Obiectivul strategiei UE de la fermă la furculiță este de a reduce pierderile de nutrienți cu 50% până în 2030, păstrând în același timp fertilitatea solului. Pe lângă beneficii economice și de mediu clare, eficiența în UE va reduce tensiunile și pe piața globală.
“Dependența de gazul Rusiei are repercusiuni negative asupra pieței globale a îngrășămintelor, impactând fermierii și afectând securitatea alimentară din întreaga lume. Comisia ia măsuri pentru a reduce presiunea asupra fermierilor din interiorul UE, precum și din exterior. Calea durabilă de urmat este concentrarea pe eficiență și alternative. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la reducerea presiunii asupra aprovizionării globale cu îngrășăminte. De asemenea, ar trebui să profităm de oportunitatea de a extinde producția de amoniac verde, produs cu energie regenerabilă. Cu cât suntem mai eficienți și cu cât trecem mai repede la alternative pentru îngrășămintele minerale, cu atât depindem mai puțin de combustibilii fosili și cu atât sistemul nostru alimentar va fi mai rezistent”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru European Green Deal.