27 octombrie 2021 - 10:49

Ce spun cultivatorii de floarea soarelui din Maramureș: „Încercăm să identificăm noi terenuri”

Încercări ale cultivatorilor maramureșeni de floarea soarelui, încununate de succes. De altfel, conform precizărilor lui Dumitru Vlad, vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Maramureș, mai bine de 400 de hectare de noi culturi de floarea soarelui vor fi înființate pe pământul cumpărat sau arendat de producătorii agricoli din județ.

„Anul acesta ne pregătim pentru o creștere semnificativă a culturii de floarea soarelui, aproape 400 de hectare noi. Terenul a fost pregătit din toamnă, adică, preluat de la proprietari, curățat și făcut o primă arătură sumară. Acum, în primăvară, va fi efectuată o altă arătură, pentru că terenul n-a mai fost folosit de ani de zile, iar în momentul cultivării o să mai tragem o arătură de adâncime.

Important e că reușim să mai reintroducem în circuitul agricol o suprafață mare de teren abandonat, nefolosit de foarte mulți ani, teren care noi sperăm să ne aducă o recoltă bună la toamnă. De fapt, anual, încercăm să identificăm noi terenuri care se pretează la cultura florii soarelui sau porumb, asta pentru a putea face o rotație a culturilor și a crește productivitatea. Important e ca aceste terenuri să poată fi recuperate şi pregătite corespunzător și apoi introduse în circuitul agricol”, menționat Vlad, citat de Agerpres.

Conform precizărilor vocilor autorizate ale ACCPT, cultura de floarea soarelui se pretează zonei de câmpie, șes, dar și zonei de deal din județ.

„Cultura de floarea-soarelui merge în zonele de șes, câmpie dar și zona deluroasă, domoală unde terenul este propice. Maramureșul, geografic, are multe dealuri și încercăm să valorificăm și această posibilitate, acolo unde terenul ne permite și nu e prea înclinat pentru arat”, a conchis pe acest subiect, Dumitru Vlad.

Anul trecut, fermierii din Maramureș au cultivat peste 2.500 hectare de floarea-soarelui dintre care o mare parte în cultură mixtă cu porumb.

Situația dificilă cu terenurile din centrul țării

Dat fiind faptul că, în sud și vest, fermele performante pornesc de la 2.000 de hectare, în centrul țării, pământul fermierilor este fărâmițat, cu suprafețe de la 20 de hectare la 800 de hectare.

Conform precizărilor Nicoletei Roiban, director al Agro Expert, făcute cu ocazia emisiunii ZF Agropower 2021, în vederea atingerii dezideratului dezvoltării sectorului funciar al țării este nevoie de soluții aplicate fiecărei regiuni în parte.

De altfel, spune antreprenoarea din Cluj, noua Politică Agricolă Comună (PAC post-2020) nu ar trebui să se concentreze pe o strategie comună.

„Zona de centru este foarte fărâmițată. Lucrăm cu parteneri care au terenuri de la 20 de hectare, la terenuri de 800 de hectare; cel mai mare fermier din zonă are 8.000 de hectare, față de alte zone, cum sunt sudul și vestul țării, unde o fermă pornește de la 2.000 de hectare. Pentru dezvoltare e nevoie de soluții pentru fiecare zonă agricolă în parte, dar este greu să faci o politică unitară acum“, a precizat Roiban pentru sursa citată.

Într-o scrisoare deschisă, transmisă de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) în data de 30 iunie 2020, liderii federației atrăgeau atenția asupra unei stări de fapt care aduce mari deservicii agriculturii naționale și duce direct la scăderea competitivității exploatațiilor agricole din România, și anume fărâmițarea excesivă a terenurilor lucrate de fermieri.

În viziunea celor din LAPAR, situația nu permite aplicarea unei tehnologii pentru mărirea productivității muncii, utilizarea de produse fitosanitare în cantități mai reduse și implicit consumuri mai mici de combustibili.

Conform datelor INS și Eurostat, în România există cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar – 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din Uniune.

Dar 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de 5 hectare, în această situație putându-se vorbi mai degrabă de gospodării țărănești, de subzistență.

Amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu.

Anul trecut, suprafaţa însămânțată cu floarea soarelui a fost de 1,21 milioane hectare, în scădere faţă de 2019 când s-au consemnat 1,28 milioane hectare.