Ce se va schimba în LICEELE AGRICOLE! Întânire între miniștrii Agriculturii și Cercetării

Agricultura românească are potențial, dar are nevoie și de specialiști pe măsură, formați în liceele agricole și universitățile de profil. Pentru asta, însă, e nevoie de o reformă profundă în învățământul liceal agricol în care să tinerii să aibă parte de o pregătire temeinică pentru a deveni viitori fermieri sau specialiști în agricultură adaptați vremurilor actuale.

Ministrul Petre Daea a avut astăzi, 24.08.2022, o întâlnire de lucru cu o echipă de specialiști de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), condusă de ministrul Sebastian-Ioan Burduja, ce a avut drept scop realizarea unui parteneriat care să poată contribui la digitalizarea învățământului liceal agricol din România, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis miercuri redacției AgroTV.

Cu această ocazie, ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care MADR dorește să le implementeze în liceele agricole, astfel încât să se creeze o legătură între fermieri, administrația publică, liceele agricole, universitățile și cercetarea științifică din agricultură.

Specialiștii MADR le-au expus celor prezenți un proiect prin care ministerul își propune să susțină infrastructura din cadrul liceelor agricole și să asigure calitatea actului educațional agricol, în completarea fondurilor deja alocate pentru investiții în perioada 2020-2022. Finanțarea acestor activități se va realiza prin proiectul de „Investiții pentru transformarea liceelor agricole în principalele locuri de profesionalizare a viitorilor fermieri antreprenori și salariați în domeniul agriculturii”.

Acest proiect este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență – componenta 15 din „Programul Național – România Educată” și urmează să fie  implementat în perioada 2023 – 2026. Cele 57 de licee agricole vor beneficia de fonduri în valoare de 43,6 milioane euro, destinate atât dezvoltării infrastructurii, cât și creșterii calității actului educațional agricol (elaborarea manualelor de specialitate în format digital și modular, instruirea cadrelor didactice de specialitate, perfecționarea stagiilor de practică, învățarea mixtă teorie-practică-digitalizare).

Potrivit reprezenanților MADR, digitalizarea în liceele agricole se va realiza prin:

  • dotarea cu echipamente electronice a câte unui laborator IT pentru fiecare dintre cele 57 licee agricole;
  • înființarea unei platforme digitale în scopul eficientizării colaborării/comunicării dintre cele 57 licee agricole, universități de profil, agenți economici din agricultură, administrație publică locală și centrală, cercetare agricolă și a corelării pregătirii teoretice și practice a elevilor cu necesitățile de pe piața muncii din agricultură, se mai arată în comunicat.

Platforma digitală va fi interconectată și va funcționa la nivelul celor 57 de licee agricole, iar responsabil cu organizarea, administrarea/managementul funcționării platformei digitale va fi Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria, județul Teleorman. Coordonarea tehnico – metodologică pentru realizarea platformei va fi asigurată de către MADR în colaborare cu MCID, care va asigura suportul tehnic cu specialiști în domeniul IT.

Pentru crearea platformei digitale urmează să se încheie un protocol de colaborare între MADR și MCID în vederea creșterii eficienței pregătirii profesionale a elevilor din liceele agricole, în raport cu cerințele de pe piața muncii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole