Ce se mai aude cu panourile solare prin programul Casa Verde Fotovoltaice

Românii au primit cu mare interes programul Casa Verde Fotovoltaice, relansat de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) în decembrie 2021, mai ales în contextul exploziei de prețuri la energia electrică.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022 are prevăzută prima sesiune de depunere a proiectelor cu începere din luna iulie, însă există 45.000 de dosare pentru panouri solare, depuse astă-iarnă, care încă nu au primit răspuns de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În aceste condiții, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a cerut reprezentanților Administraţiei Fondului pentru Mediu să simplifice sistemul de evaluare, pentru a putea face față cererilor.

„Aceste proceduri de evaluare sunt extrem de complicate în momentul în care primim zeci de mii de dosare. Probabil că la următoarele sesiuni vom primi sute de mii de cereri. Este motivul pentru care am solicitat AFM să găsească soluții mai simple, fără multe documente și cu viteza de implementare mai mare pentru că la această avalanșă de solicitări pe panouri fotovoltaice, instituția nu va face față dacă nu simplifică foarte mult și dacă nu reduce mult procedurile birocratice. Săptămâna trecută a fost finalizat sistemul informatic care va ușura evaluarea dosarelor, dar chiar și în aceste condiții va dura luni de zile dacă nu simplificăm procedura”, a spus ministrul, conform Digi24.

Vă reamintim că prin programul Casa Verde Fotovoltaice se acordă persoanelor fizice o finanțare de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Bugetul total al programului Casa Verde Fotovoltaice pentru anul 2022 este de 300 milioane euro, cu o alocare de 60 de milioane pentru fiecare etapă, după cum urmează:

– 28 iulie 2022 – Etapa 1;

– 25 august 2022 – Etapa 2;

– 29 septembrie 2022 – Etapa 3;

– 27 octombrie 2022 – Etapa 4;

– 24 noiembrie 2022 – Etapa 5.

De asemenea, ministrul Mediului și-a anunțat intenția de a aloca, până în 2024, 1 miliard de euro pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole