Ce se întâmplă cu vânătoarea de urși – Se majorează sau nu cotele

Conflictele dintre urși și oameni s-au întețit în ultimii ani în mai multe zone din România, însă până acum nu s-au luat prea multe măsuri concrete pentru a stopa acest fenomen. În timp ce fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a inițiat un proiect de lege pentru împușcarea anuală a 500 de urși bruni, actualul ministru, Mircea Fechet, este împotriva unei astfel de măsuri.

Potrivit lui Fechet, cota anuală de recoltare a exemplarelor de urși este irelevantă, pentru că, în realitate, foarte puține exemplare sunt împușcate. Mai mult, șeful de la Mediu este total împotriva vânătorii de trofee și spune ce o astfel de practică nu reprezintă o soluție în rezolvarea conflictelor dintre oameni și urși.

”Așa cum arată el astăzi, nu putem susține acest proiect. Nu neapărat în legătură cu numărul exemplarelor ce urmează a fi împușcate; fără îndoială, numărul conflictelor între urs și om au crescut în ultimii ani și există această nevoie de a lua niște măsuri urgente. Vă mărturisesc că deși am trimis spre publicare la Monitorul Oficial un ordin privind cotele de prevenție și intervenție, care face referire la 220 astfel de exemplare, să știți că numărul de exemplare împușcate este unul foarte redus. Ultima oară când am verificat, doar 14 exemplare au făcut obiectul ordinului. Cu alte cuvinte, și dacă sunt 220, și dacă ar fi fost 500, efectul era același.

Cu un singur lucru aș putea să spun că nu voi fi de acord. Acest lucru se referă la vânătoarea de trofee. În România, când discutăm despre specii protejate, iar ursul brun este o astfel de specie, și mai ales având în vedere problemele sociale pe care le generează interacțiunea și conflictul dintre urși și oameni, eu cred că nu ar trebui să discutăm despre vânătoare de trofeu. Acele exemplare problemă pot fi împușcate cu ușurință și de vânătorii români”, a precizat Fechet, în urma celei mai recente ședințe de Guvern.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. RETARDATI crescuti in bloc . Asa bogati suntem incit aruncam vreo 3 milioane de euro ,bani care sar putea realiza din vinarea ursului. Cel mai important ar fi sentimentul de teama fata de om ,care se dezvolta la o specie vinata . Ar fugi indata ce ar simti omul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole