Adrian Oros bate cu pumnul în masă la Consiliul AgriFish! Țara noastră nu este de acord cu alocarea financiară pentru fermierii români care ar urma să fie implementată pentru următorii șapte ani, în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Potrivit lui Oros, anul de referință 2016 în baza căruia se stabilește alocarea financiară nu este adevcat în ceea ce provește convergența plăților directe, deoarece suprafața de atunci este cu mult mai mică decât cea declarată în anii 2018-2020.
„În ceea ce privește alocările PAC pentru statele membre, se evidențiază o disproporționalitate în propunerea de realocare a noului buget PAC post-2020, care afectează bugetul alocat României. Astfel, în ceea ce privește plățile directe, România reiterează că nu poate fi de acord cu modalitatea în care a fost stabilită alocarea financiară pentru plățile directe, având în vedere procesul de convergență externă, sub nivelul așteptat, în condițiile în care suprafața de referință luată în calcul este cea din 2016”, a precizat Adrian Oros.
Șeful MADR a mai subliniat că, în această situație, subvenția plătită către fermieri prin APIA nu va putea ajunge la 215 euro/hectar.
”Astfel, cuantumul la hectar nu va putea fi de 215 euro în 2027, deoarece suprafața anului de referință 2016, bază a stabilirii alocării financiare, este cu mult mai mică față de suprafața declarată în anii 2018-2020. România este net dezavantajată în ceea ce privește alocarea financiară pentru plățile directe. Încă de la publicarea proiectului de reformă, în mod sistematic, România a luat poziție față de baza de calcul a plafonului național pentru plățile directe”, a mai susținut Adrian Oros în fața omologilor săi din statele europene.