Ce se întâmplă cu sistemul antigrindină? Răspunsul ministrului Florin Barbu

sistemul antigrindină

Sistemul antigrindină a stârnit, în ultimii ani, numeroase dezbateri între fermieri și autorități, iar o întețire a acestora a avut loc în ultimele luni, după ce mai mulți fermieri din județul Prahova, aflați sub aria de influență a acestui sistem, au protestat și au cerut suspendarea lui. Nici până acum, nu este clar cine are dreptate, însă ministrul agriculturii, Florin Barbu, se arată dispus să accepte propunerea fermierilor, cu o singură condiție.

După ce sistemul antigrindină a fost trecut în directa subordine a ministrului agriculturii, iar directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a fost schimbat, Barbu se arată acum dispus să sisteze total lansarea rachetelor antigrindină, dacă fermierii aflați în zonele afectate semnează pentru acest lucru.

În acest sens, șeful MADR a cerut de la Direcțiile Agricole Județene o situație clară cu toți fermierii aflați în aceste zone.

”Am solicitat la nivelul Direcțiilor Agricole Județene să îmi identifice fermierii care se află în raza acestor sisteme antigrindină, unde argumentele fermierilor sunt că atunci când se trage cu aceste rachete, nu ar mai ploua. Atunci când am toate semnăturile, voi suspenda total lansarea de rachete, dar numai pe semnătura fermierilor”, a precizat ministrul Florin Barbu, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

4 thoughts on “Ce se întâmplă cu sistemul antigrindină? Răspunsul ministrului Florin Barbu

  1. Avatar of Baianu Vasile-Danut Baianu Vasile-Danut spune:

    Bună ziua . Ma numesc Baianu Danut, fermier din com Cotnari Jud Iasi. Legat de problema sistării activității, centrelor de lansare a rachetelor antigrindina ,pot sa va spun ca în anii 2009 ,2012 am pierdut producția de fructe ,în valoare de peste 400000 de euro în fiecare an . Deasemenea pagube foarte mari su suferit majoritatea producătorilor din zona. Este absurd ca in
    calitate de ministru, sa iei hotărâri pe baza unor presupuneri venite din partea unor oameni, cu mai multă sau mai putina carte. Când s-a înființat sistemul național, au fost făcute studii și s-au investit sume importante ,din bugetul statului. Nu credeți ca ,d.l ministru ar trebui să facă tot posibilul sa dezvolte sistemul pe direcția provocării de precipitații și nu pe distrugerea a ceea ce funcționează??? Sau frica unui om fără argumente , pregătire și viziune, care merge doar după vocea străzii în luarea deciziilor determina asemenea ….. hai sa le spunem decizii ?? Oare ce s-ar întâmpla dacă am aduna semnături, sa nu mai plătim taxe și impozite și d.l ministru sa treacă la munca de”jos” sa vadă iarăși cum isi câștiga existenta cei care-i asigura „salariul” . Ce studii stau la baza acestor decizii ??? Sau mergem incontnuare orbește ?? Când vom avea o viziune clara , privind viitorul agriculturii și mai ales privind securitatea alimentara a tarii. Asa se întâmplă când ,pentru tot ce se face in tara ,sunt puși în funcții doar oameni pe criterii politice și în rest ,ceva spoiala de carte. Vuiește mass-media cu situați de oameni incompetenți în funcții de decizie care iau masuri proaste cu repercusiuni grave și pe termen lung. Mai bine cumpărați un număr suficient de avioane care sa producă precipitații, ca la arabi și nu distrugeți un lucru ,bun ,făcut cu mari eforturi financiare. Ma rog BUNULUI DUMNEZEU sa va dea mintea necesara și suficienta sa luați hotărâri bune și nu ca urmare a presiunilor unor oameni care vad doar interesul propriu.

  2. Domnule Baianu, de asigurări ați auzit?
    Vă spun eu că sunt de tot felul, mai puțin de secetă.
    Deci ca să nu mai aveți pierderile pe care le-ați amintit vă recomand asigurările și mai sunt și plase de protecție.
    In schimb așa face ariciul când e primit în casă, dar dacă tot nu vă convine puteți pleca la dumneavoastră în comună unde veți avea susținerea celor care adapă cu vin politicienii și companiile electorale.

  3. Avatar of Codrut Codrut spune:

    Nu contest ca sistemul antigrindina nu funcționează, dar lansarile trebuie făcute doar atunci când e un pericol iminent și doar pt domolirea ochiului furtunii și nu pana la dispărea norilor! Da, pe de alta parte asigurare pt furtuni, grindină exista, pt seceta nu prea. Aici ar trebuii sa vina statul cu acoperirea francizei de 10% din sumele oprite din plățile APIA. Vad niște deștepți la TV care spun ca de ce mai punem porumb, floare sau soia dacă vedem că-i seceta, dar de ce nu întreabă politicienii care obliga prin PAC sa semanam cel puțin 3 culturi, soia sau leguminoase și suntem obligați la rotația culturilor și asta pt subvenția de nici 1000 de lei/ ha, exact cât costă un sac de sămânță porumb. Toată primăvara și începutul verii am urmărit pe radar norii în speranța ploii, nori care nu au mai trecut de zonele în care sunt instalate sisteme antigrindina, singurele ploi au fost când norii au venit din direcții fără baraj antigrindina, direcții care nu sunt preponderent cu precipitații. Concluzie…

  4. Avatar of Baianu Vasile-Danut Baianu Vasile-Danut spune:

    Nu vreau să întru în polemici inutile. Revin la ideea , dacă tot vreți sa faceți presiuni asupra unui ,vremelnic, ministru, insistați pe tema provocării precipitațiilor și nu pe distrugerea unui lucru care funcționează. Se pare ca s-a ajuns la soluția , chizitionarii unui singur avion și acela SECOND-HAND ,ca statul roman este sărac și nu are de unde asigura finanțare, pentru câteva aparate ,care sa rezolve problema precipitațiilor, pe o suprafață cât mai mare . Bine ca au găsit fonduri de sute de milioane, pentru a mari aparatul bugetar ,care și asa este insuficient. Ca la cheltuit bani la stat -statul degeaba suntem printre primii în lume. Ideea de baza este sa determinam factorii de decizie ,sa ia masurile necesare în sprijinul producătorilor ,pentru ai uni și nu pentru ai dezbina . Ceea ce face defapt domnul ministru ,ca este mai simplu ,decât sa se zbată sa gospodăresca apa din tara prin construirea de acumulări, nenumărate, cu miile în toată tara. Apa din ploile torențiale, cum la vale „pe apa sambetei” și mai fac pagube serioase prin distrugeri de clădiri, culturi și cel mai important ,vieti omenești. Închei cu o întrebare posibil retorica : Oare de ce este seceta crunta în zone la peste 70-80 de km distanta ,de centrele antigrindina ???? Aștept de la guvernanți ,planuri si decizii serioase și pe termen lung la nivel național, în direcția gospodăririi apelor . Pe când un protest la nivel național sa-i trezim pe guvernanți , la realitate și sa se apuce serios de treabă în slujba tarii . Tara noastră are printre cele mai mari resurse de apa din Europa ,dar o proasta gospodărire a acesteia. Cat nu este prea târziu, cred ca acesta este direcția în care trebuie investiții serioase . Va doresc tuturor numai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *