CE SAT DIN TRANSILVANIA A FOST PROPUS PENTRU LISTA UNESCO

Se spune că este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Arhitectura celor 300 de case ce stau de o parte şi de alta a uliţelor pietruite și peisajul de poveste i-au dus faima peste munții care îl înconjoară. Turiştii care ajung în satul Rimetea din judeţul Alba au senzaţia unei călătorii în timp. Casele sunt perfect conservate şi arată ca acum câteva sute de ani. Satul, singurul din România care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Rimetea. Un loc ascuns parcă de Munţii Trascăului, un sat cu 500 de suflete, neatins de modernitate şi unde abia există semnal la telefonul mobil. Istoria locului începe în urmă cu mai bine de opt secole, potrivit digi24.ro.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

În urmă cu 150 de ani, Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus multe case.

Casele sunt mândria locului, de aceea, în 1996, în Rimetea a început un program de protejare a patrimoniului arhitectural. Pentru că satul era vizitat de mulţi turişti unguri şi era promovat în Ungaria, Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta a adoptat localitatea din Transilvania pentru a putea începe un proces amplu de întreținere.

Proprietarii caselor istorice primesc fonduri pentru reabilitarea lor. Începe atunci o acțiune comună de restaurare a fațadelor care sunt vopsite în alb, iar obloanele într-un verde crud. În urmatorii zece ani 140 de case vor fi reabilitate.

Cele mai frumoase case se află pe Şirul de Sus. Aşa îi spun localnicii străzii aflate în partea de nord a pieţei centrale. Aici locuiau în secolul al XIX-lea negustorii de fier şi proprietarii de forje, iar casele par trase la indigo.

 

Populația de astăzi a localității este formată din secui și sași. Farmecul zonei şi tradiţiile localnicilor aduc în fiecare an peste 20 de mii de turişti în satul de la poalele Trascăului. În 2012, Rimetea a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

 

Cine ajunge la Rimetea nu admiră doar casele tradiționale, ci și împrejurimile. Unul dintre obiectivele pe care niciun vizitator nu îl ratează este o cetate aflată la doar cinci kilometri distanță, o construcţie cu rol strategic.

Satul Rimetea este vegheat și astăzi de Cetatea Colțești. Aceasta a fost ridicată în urmă cu peste 700 de ani de vice-voievodul Ardealului pentru a apăra întreaga zonă

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Localitatea este atât de mică încât reprezintă mai puțin de 1% din suprafaţa judeţului Alba.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole