CE S-A ÎNTÂMPLAT CU FOCARELE DE GRIPĂ AVIARĂ DIN TULCEA

Toate focarele de gripă aviară identificate în ultimele trei luni în județul Tulcea au fost închise, potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, citat de AGERPRES.

Dosarele privind acordarea despăgubirilor pentru proprietarii păsărilor sacrificate ca măsură de prevenire a răspândirii gripei aviare au fost semnate, potrivit sursei, de toți factorii decidenți.

În satul Pardina, din comuna omonimă situată în Delta Dunării, la finele anului trecut, 31 de găini și curci dintr-o gospodărie privată au murit în două zile consecutive, medicii veterinari sacrificând ulterior 169 de păsări pentru a preveni răspândirea virusului H5N8. Acest focar a fost închis luna trecută.

Ulterior, alte suspiciuni de gripă aviară au fost identificate și confirmate în gospodării particulare din satele Crișan, Periprava și CA Rosetti, precum și în orașul Sulina, toate localități din Delta Dunării.

Gripa aviară este o boală infecțioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice și păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare și în special păsările acvatice. Boala se transmite prin contact direct de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare, contact cu cadavre de păsări, secreții și excreții și prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole