28 mai 2022 - 12:57

Ce s-a intamplat la Senat cu Legea Dublului standard

După cum v-am anunţat anterior, la începutul săptămânii care a trecut, la Senat a intrat în dezbatere proiectul Legii Dublului standard.

Evenimentele zilelor care au urmat au făcut ca dezbaterea să se precipire, ea fiind adoptată, în urma votului senatorilor, cu 57 de voturi “Pentru” şi 18 abţineri.

Principala prevedere din textul legii se referă la sancționarea cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri, a comercianţilor, pentru punerea în vânyare a produselor şi serviciilor la care a fost constatată existența dublului standard.

Prevederile inițiativei legislative vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia economice a Senatului la proiectul de lege.

Legea, adoptată de Senat în forma prezentă, mai stipulează că, „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și, după caz, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dar numai după recoltarea probelor în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Proiectul a fost transmis la Camera Deputaţilor, care este forum decisional, pentru dezbateri şi vot final.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.