Roșiile care au acel cep verde pronunțat în interior pot reprezenta un pericol pentru sănătate, avertizează directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, Costel Vînătoru. Potrivit cercetătorului, această parte verde a roșiei conține o substanță toxică, o otravă naturală care, deși este în cantități mici, nu este benefică pentru consumul uman.
Mai mult, cercetătorul avertizează că cepul verde foarte pronunțat poate fi un indicator al faptului că roșia a fost maturată forțat, cu ajutorul unor substanțe chimice.
”Atunci când tomata are cepul lemnos puternic în interior, știm că ori vorbim de un hibrid care nu este adaptat la condițiile pedoclimatice ale țării noastre, ori a fost maturată forțat, adică s-au folosit substanțe chimice de maturare a producției respective. Atunci, sigur, ar trebui să ne punem un semn de întrebare, pentru că cepul acela ne arată că avem de-a face cu o maturare forțată.
Nu putem pune eticheta că acele tomate sunt toxice, dar trebuie să știm două lucruri aici. Trebuie să evităm acel cep, să nu-l consumăm, pentru că tomata aparține familiei Solanacee, care poartă această denumire de la solanină. Tomata are o otravă naturală, frunzele de tomate nu pot fi consumate, planta este toxică, este o rudă a mătrăgunei. Fructele sunt comestibile, dar în zonele acestea verzi găsim substanța aceasta numită solanină, o otravă naturală a plantei pe care trebuie să o evităm. Nu vorbim de concentrații mari, dar vorbim de substanțe care nu sunt bune pentru sănătatea omului”, a precizat Costel Vînătoru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Toate secretele culturii de tomate și la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm roșii din piață sau de la magazin, aflați în interviul realizat de Constantin Rudnițchi cu directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău.