Fermierii din sudul României recunosc că 2016 nu a fost cel mai bun an agricol.
Am trecut de jumătatea lunii iulie și în zonele călduroase ale țării s-a încheiat recoltatul grâului. Agricultorii au început deja să-și facă unele calcule și se văd nevoiți să recunoască că prețul mic plătit pentru fiecare kilogram de greu și cantitățile recoltate fac din 2016 un an departe de a fi perfect.
La Ciocănești, în județul Călărași, societatea agricolă Flora a avut o suprafață de grâu de 380 de hectare, iar media a fost de 5 tone pentru fiecare hectar. “Nu este o producție bună dacă ne raportăm la faptul că un kilogram de grâu se plătește cu 0,55 sau 0,57 lei. Este un preț mic. Anul ăsta a depins mult de climă. Hibrizii străini au mers mai bine, au fost mai rezistenți la vremea caldă din martie și la cea rece din aprilie”, a declarat Titi Petrache, șeful unității agricole aflate în județul Călărași.
În același județ, dar la Borcea, în apropiere de Fetești, suprafețele cultivate au fost de ordinul miilor de hectare, iar producția medie nu a trecut de 4.000 de kilograme. La Dor Mărunt, lângă Lehliu Gară, cantitățile recoltate au fost ceva mai mari. “Am recoltat cam 5-6 tone la hectar, dar anul trecut a fost mult mai bine, am avut o medie de 7 tone. Am preferat să stocăm recolta din acest an și să o vindem mai târziu. Se poate schimba prețul grâului, dar se poate schimba și în jos și s-ar putea să-l dăm cu 0,45 lei. Sunt și agricultori care au făcut recolte mai slabe ca noi. N-au scos mai mult de 2.500 de kilograme la hectar, dar asta pentru că nu au folosit ingrasamant”, susține Alexandru Bârcă, a cărui suprafața cu grâu s-a ridicat la 280 de hectare.
