CE PUNE IN PERICOL CULTURILE DE PORUMB SI FLOAREA SOARELUI?

Colaborarea între agricultori şi apicultori pentru protejarea insectelor polenizatoare este esenţială, în special în contextul unei populaţii globale în creştere şi a provocărilor de ordin climatic. În viziunea Bayer, accesul fermierilor la tratamente şi produse de protecţie a plantelor cu eficacitate demonstrată ştiinţific şi sigure pentru om şi mediu, ce pot răspunde cu succes nevoilor specifice, reprezintă singura opţiune sustenabilă.

Focus: România

Culturile de porumb şi floarea soarelui din România sunt ameninţate de Tanymecus dilaticollis, un dăunător prezent în Sud – Estul Europei. Tratarea seminţelor cu neonicotinoide a redus semnificativ prezenţa infestării, fiind considerată de către fermieri cea mai eficientă şi mai sigură opţiune existentă pe piaţă la ora actuală. Riscul rămâne însă extrem de ridicat, iar restricţionarea sau interzicerea acestor substanţe reprezintă un pericol real pentru recolte şi poate genera pierderi importante.

Cercetările au demonstrat că pentru un grad mediu – înalt de infestare cu Tanymecus dilaticollis, pierderile pot fi egale cu echivalentul a 21% din producţia totală de porumb în România la nivelul anului 2014: echivalentul a circa 300 de milioane de Euro. Pentru floarea soarelui, acelaşi grad de infestare, mediu – înalt, ar genera pierderi de până la 81 milioane de Euro, respectiv 13% din producţia la nivel naţional în anul 2014.

Totodată, testele realizate în zone cu infestare scăzută, medie şi ridicată au indicat o creştere de la 11,9% până la 80% a productivităţii culturilor protejate cu produse de protecţia plantelor ─ tratament sămânţă pe bază de neonicotinoide comparativ cu loturile netratate.

«Siguranţa şi sustenabilitatea sunt o prioritate în fiecare etapă a activităţii noastre. Bayer investeşte în mod constant în cercetare pentru a dezvolta substanţe active cu eficienţă sporită în privinţa dăunătorilor, dar fără efecte negative asupra mediului înconjurător şi sănătăţii fermierilor şi consumatorilor. Studiile au demonstrat că tratamentul seminţelor cu neonicotinoide reprezintă o opţiune sigură pentru combaterea dăunătorilor şi suntem încrezători că autorităţile europene vor lua o decizie favorabilă în privinţa utilizării acestora» a spus Pascal Cassecuelle, directorul Bayer România şi şeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria şi Moldova.

De ce sunt importante neonicotinoidele? 

  • Tratamentul este aplicat la nivelul seminţei, asigurând protecţia plantelor fără a fi necesară utilizarea altor produse în perioada de vegetaţie.
  • Aplicarea localizată reduce suprafaţa de contact cu substanţa activă.
  • Dozajul este realizat în mod controlat, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, insectelor benefice şi operatorilor.
  • Costurile scăzute fac culturile mai accesibile, putând asigura resursele de hrană pentru un număr mai mare de oameni.

O privire de ansamblu

Utilizarea tratamentului seminţelor cu neonicotinoide – imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam – la culturile de porumb şi floarea soarelui a fost restricţionată în 2013 de către Comisia Europeană, în urma unui studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ce indica existenţa unei potenţiale legături între acest tip de produse de protecţie a plantelor şi sănătatea coloniilor de albine.

Cu toate acestea, de la impunerea restricţiilor la nivelul Uniunii Europene şi până în prezent, nu a fost raportată o îmbunătăţire a sănătăţii coloniilor de albine. În fapt, creşterea constantă a populaţiilor de polenizatoare a fost indicată încă din 2004, de la 11,6 milioane în 2004 ─ 2006 la 15,7 milioane în 2014 ─ 2016.

Este de menţionat că scăderea numărului de colonii poate fi atribuită unor factori precum practicile apicultorilor, atacul dăunătorilor şi paraziţilor asupra coloniilor de albine.

Bayer subliniază că bunele practici în domeniul gestionării responsabile şi în siguranţă a produselor de protecţia plantelor (stewardship) şi un program de management integrat al dăunătorilor pot consolida suplimentar demersurile de protejare a polenizatorilor, insecte ce au un rol fundamental în asigurarea resurselor de hrană pentru toţi locuitorii planetei.

Despre Bayer

Bayer este o companie globală cu competenţe cheie în domeniul Ştiinţelor Vieţii, respectiv sănătate şi agricultură. Produsele şi serviciile oferite sunt special concepute pentru a fi în beneficiul oamenilor şi a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora. Totodată, Grupul îşi propune să creeze valoare prin inovaţie, dezvoltare şi o profitabilitate ridicată. Bayer s-a angajat să respecte principiile dezvoltării sustenabile, precum şi responsabilităţile sale etice şi sociale, în calitate de cetăţean corporativ. În anul fiscal 2016, Grupul avea aproximativ 99.600 de angajaţi şi a înregistrat vânzări de 34,9 miliarde Euro. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,2 miliarde de Euro, iar cele cu Cercetarea şi Dezvoltarea la 4,4 miliarde de Euro.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult