Ce produse pot fi utilizate pentru tratamentele fitosanitare aplicate culturilor bio?

Agricultura ecologică poate fi caracterizată ca standard de bază pentru asigurarea unei alimentaţii durabile. Principalele avantaje ale agriculturii ecologice din punct de vedere al biodiversităţii sunt conferite de neutilizarea îngrăşămintelor chimice, a erbicidelor şi pesticidelor. De aceea, tratamentele permise în agricultura organică se realizează cu produse derivate din material vegetal sau animal, care nu conţin chimicale sintetice. Pentru cei care practică agricultura ecologică certificată, dar şi pentru agricultorii care doresc să obţină o recoltă de tip bio pentru autoconsum exisă numeroase tratamente fitosanitare dedicate unor astfel de culturi.

Zeama bordeleză protejează cartofii, tomatele şi căpşunile

Zeama bordeleză este un pesticid (algicid și fungicid), cunoscut de grădinari de mai bine de un secol. Ea este fabricată prin neutralizarea unei soluţii de sulfat de cupru cu var stins, cu rata de 1:1:100 (pentru exemplificare, 1 kilogram de sulfat de cupru cristalin la 1 kilogram de var stins și 100 de litri de apă). Denumirea produsului, în franceză – „bouillie bordelaise”, provine de la numele localităţii franceze Bordeaux.

Substanța conţine 13% cupru (exprimat în cupru metalic). Pentru garantarea unui mai bun efect, se adaugă un surfactant natural (agent activ de suprafaţă).

Produsul este vândut de obicei sub formă de pudră micronizată de culoare albastră, care trebuie amestecată cu apă. În general, zeama bordeleză se aplică prin pulverizare fiind utilizată, în special pentru prevenirea manei cartofului şi altor boli întâlnite în livezi.

În Europa, reglementarea folosirii acestui produs a evoluat în etape, impunându-se diminuarea dozelor. Utilizarea acestui produs impune însă unele precauţii având în vedere conţinutul de sulf. Substanţa este toxică pentru peşti şi unele specii de plante.

Zeama bordeleză mai este folosită pentru protejarea pomilor fructiferi (piersici, caiși, pruni, meri) și viţei de vie, înainte de înflorire și după recoltare. În oleicultură (cultura măslinilor), cuprul este utilizat contra ochiului de păun și uneori contra bacteriozei și fumaginei. Zeama bordeleză se utilizează și pentru protejarea cartofilor, tomatelor, căpșunilor.

Bacillus thuringiensis pentru broccoli şi varză de Bruxelles

Aceasta este denumirea unui produs comercializat sub forma unei pudre. Ea conţine spori şi cristale proteice provenite de la bacteria cu denumire omonimă. Produsul se pulverizează, sub formă de terci, pe plantele afectate: brocoli, varză de Bruxelles, conopidă şi pătrunjel. Combate molia verzei, omida falsă la crucifere şi fluturele alb al verzei.

La ţelină, varză, salată verde, cartofi, spanac şi roşii, combate molia verzei şi larvele de molii sfinx. Spre deosebire de cele mai multe insecticide utilizate în grădina de legume, Bacillus thuringiensis este un produs foarte selectiv. Aceasta funcţionează numai pe anumite omizi și ar trebui să se aplice numai pe culturi care se hrănesc. Se foloseşte în grădini până la momentul recoltării, iar legumele trebuie bine spălate înaintea consumului. Un alt produs utilizat la tratamente este denumit Trichoderma. Sporii de ciuperci Trichoderma viridae sunt eficienţi pentru a stopa dăunătorii pomilor fructiferi și ai viţei de vie (pentru a evita instalarea bolii plumbului la piersici). Este disponibil sub formă de pulbere (care se aplică pe suprafeţele afectate) și granule (care se pun în cavităţile formate în scoarţa trunchiului).

Rotenona, un insecticid interzis, fără înlocuitor

Rotenona este un extras de plante şi a fost utilizat vreme îndelungată ca insecticid bio. În Europa, rotenona a fost retrasă de pe piaţă începând cu anul 2008 (potrivit unei decizii a Comisiei Europene), însă fermierii au avut derogare pentru utilizarea acesteia până în 2011 pentru viţa de vie şi anumiţi pomi fructiferi. În prezent, nu există un înlocuitor eficace pentru rotenonă.

Ingredientul activ al rotenonei se poate extrage din rădăcinile uscate și măcinate ale câtorva zeci de plante tropicale (Fabaceae sau leguminoase). Comercializarea se făcea sub formă de pulbere sau lichid. Acesta a fost folosită în lupta împotriva afidelor, omizilor, și altor paraziţi mici muște, acarieni etc.

Altă substanţă utilizată la tratamentele culturilor bio este sulful. Se comercializează sub formă de pulbere umectabilă (sulf muiabil). Se poate utiliza ca tratament curativ împotriva făinării.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.