Ce pierderi a înregistrat România din cauza inundaţiilor

inundatieddProiectul de cercetare și dezvoltare FLOOD-serv își propune să prevină efectele catastrofale ale inundațiilor prin utilizarea rețelelor sociale și a tehnologiilor inteligente. SIVECO România este coordonatorul proiectului, la nivel european.
Inundațiile produc tragedii umane și pierderi economice uriașe, având totodată consecințe grave, ireversibile pentru mediu.
Întrega Europă se confruntă cu dezastre naturale de amploare excepțională:
—Conform datelor publice, în România, inundațiile și furtunile au dus recent la pierderea a 76 de vieți omenești și au provocat pagube de peste 1,66 miliarde Euro (adică echivalentul a 2,1% din PIB-ul țării noastre). Ele au afectat aproximativ 656.392 ha terenuri agricole, 10.420 km drumuri, 23,8 km de cale ferată, 9.113 poduri și picioare de pod, 90.394 fântâni. Delta Dunării este un areal special, afectat în mod deosebit de inundații și în care fenomenele meteo și acțiunile omului din ultimul secol au produs schimbări semnificative ecosistemelor și morfologiei zonei.
—În Italia, din 1944 până astăzi, costul estimativ al prejudiciul adus de cutremure, alunecări de teren și inundații atinge 242,5 de miliarde euro (aproximativ 3,5 de miliarde pe an). 82 % dintre localitățile din peninsulă sunt expuse riscului hidrologic și peste 5.700.000 de oameni trăiesc în zone cu risc de inundații.
—Slovacia s-a confruntat, numai în primele 10 luni ale anului 2014 cu 599 de inundații.
—Și în Peninsula Iberică, inundațiile au un impact considerabil asupra vieții și proprietăților oamenilor. În Spania, au fost determinate 1398 de locuri unde există periodic inundații majore. Reteaua hidrografica portugheză compusă din 12 râuri partajate la vest cu Spania prezintă același risc ridicat de calamitate.
Riscurile aferente inundațiilor în marile bazine hidrografice, aflate pe teritoriul mai multor țări, pot fi reduse prin abordări transnaționale, interdisciplinare, în cadrul unor proiecte internaționale, în care participă toate părțile co-interesate.
Un astfel de demers transnațional este proiectul European de cercetare FLOOD-serv, derulat în cadrul programului Horizon 2020.
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole