Ce pesticide recomandă Adama pentru culturile de toamnă

ANM a anunțat o iarnă nu foarte grea, motiv pentru care agricultorii au început deja să caute soluții pentru a aplica cele mai bune tratamente.
pesticide
Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat la începutul acestei săptămâni că România va avea parte de o iarnă nu foarte grea. Vestea este una cumplită pentru cei din sectorul agricol, care se tem că în vara anului viitor vor avea recolte foarte mici. Însămânțările la răpită au fost deja efectuate. Urmează acum cele la grâu. Deja se gândesc la ce tratamente vor aplica în lunile ce urmează, astfel încât să obțină recolte satisfăcătoare.
O toamnă lungă și caldă, așa cum au fost la noi în ultimii ani, urmată de o iarnă nu foarte bogată în precipitații, favorizează vegetația plantelor de cultură, dar prosperă și dăunătorii, buruienile și bolile.
Pentru consolidarea fitosanitara a culturilor însămânțate toamna, Adama, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața pesticidelor de la noi din țară, recomandă celor care cultivă grâu să folosească Erbicidul Tolurex 50 SC. Acesta se aplică postemergent timpuriu (1-4 frunze), în doză de 2-3 litri la hectar, împotriva buruienilor Apera spica venti și Avena fatua. Aplicarea în toamnă elimină și riscul de tasare al solului prin lucrări intense în primăvară și produsul se poate aplica toamna inclusiv pe sol înghețat, până la așternerea zăpezii.
Pentru culturile de răpită, oferta celor de la Adama este mult mai variată. Acest lucru este absolut normal din moment ce în țara noastră sunt tot mai mulți agricultori care înființează astfel de culturi. Și asta în ciuda faptului că solul este foarte solicitat. Erbicidul Sultan Top, un ready-mix inovant, cu două substanțe active, metazaclor și quinmerac, care se aplică în preemergenta sau postemergenta timpurie (BBCH 10-14) a plantelor de cultură, în doză de 2 l/hă. Acest produs din gams Advanced oferă o soluție de combatere integrată împotrivă unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, încă din toamnă, în special cele din familiile Apera, Echinochloa, Galium, Matricaria, Stellaria, Veronica etc.
Insecticidul Mavrik 2 F, care conține substanța activă tau-fluvalinat, un piretroid de sinteză unic cu sistemicitate locală derivat din aminoacidul valină, întâlnit de exemplu în cazeină din lapte. El se aplică încă din toamnă, în doză de 0,2 l/hă, și acționează prin contact împotriva unui spectru larg de dăunători ce pot prolifera în toamnele calde la răpită. Avantajul acestui produs este că este prietenos cu entomofaună utilă, care acționează natural pe lanțul trofic împotriva dăunătorilor țintă combătuți. În aceeași doză, Mavrik este eficient și împotriva dăunătorilor de la grâu.
Nu în ultimul rând, tot la răpită și fungicidul Orius 25 EW, un fungicid din gama Essentials de la Adama, cu aplicări transversale la păioase și la răpită și care, la cea de-a doua cultură enumerata anterior, s-a dovedit de-a lungul vremii a fi un bun întăritor al stării de vegetație a rapiței. Aceasta, în special înainte de atingerea stadiului de hibernare optim în fenofază de rozetă, poate fi deosebit de vulnerabilă la variațiile bruște de temperatură specifice toamnelor prelungite care pot oferi diverse căi de instalare în organismul plantei slăbite a diverșilor agenți fungici patogeni. Orius este un răspuns robust, cu o eficacitate remarcabilă, la aceste atacuri timpurii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole