Ce nu trebuie să facă agricultorii în VINEREA MARE

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare. Această zi mai poartă și numele de Vinerea Seacă și asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodește.

De asemenea, în această zi nu se sacrifică păsări sau animale, așa că dacă se dorea sacrificarea unui animal sau a unei păsări, pentru a avea pe masa de Paște produse din carne, este bine ca acest lucru să fie făcut din timp.

De asemenea, în Vinerea Mare este interzis spălatul. Mai mult, în această zi nu se coase şi nu se face curățenie.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstițioși evită să se tundă în Vinerea Mare. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriți de anumite afecțiuni și boli dacă merg la frizer.

Zi de post negru

Potrivit tradițiilor Vinerea Mare este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, scriu cei de la crestinortodox.ro.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Din strămoși se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul și șalele în cursul anului, iar dacă își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

În această zi de vineri, seara, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt, potrivit crestinortodox.ro.

La terminarea slujbei se seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Aceștia ocoleau casa de trei ori și, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moși strămoși se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Unii obișnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi, mai scriu crestinortodox.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole