26 ianuarie 2022 - 13:30

Analiză FAO: Ce ne așteaptă pe viitor cu producția și prețurile la cereale

Prețurile mondiale la alimente au crescut în august după două luni consecutive de scădere, impulsionate de creșteri puternice pentru zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale, a anunțat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite, transminte Reuters.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization – FAO), cu sediul la Roma, a prognozat că recoltele de cereale la nivel mondial vor ajunge la aproape 2,788 miliarde de tone în 2021, în scădere față de estimarea sa anterioară de 2,817 miliarde de tone, dar totuși în creștere față de nivelurile din 2020.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial – cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În august, indicele FAO al prețurilor la alimente a avut în medie 127,4 puncte luna trecută, comparativ cu 123,5 în iulie. De remarcat că, de la un an la altul, prețurile au crescut cu 32,9% în luna august.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 3,4% mai mare în luna august față de luna precedentă, iar estimările în ceea ce privește producția scăzută din unele țări mari exportatoare au dus la creșterea prețurilor mondiale ale grâului cu 8,8% de la o lună la alta, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%.

În schimb, prețurile pe plan internațional la porumb și orez au scăzut luna trecută.

Indicele de zahăr al FAO a crescut cu 9,6% față de luna iulie, impulsionat de îngrijorările legate de deteriorarea înghețului asupra culturilor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume.

Prețurile uleiului vegetal au crescut cu 6,7%, prețurile uleiului de palmier atingând maximele istorice din cauza îngrijorărilor continue cu privire la nivelurile de producție și la reducerile de stocuri rezultate în Malaezia. De asemenea, au crescut și cotațiile pentru uleiul de rapiță și uleiul de floarea-soarelui.

Și prețurile cărnii au crescut ușor în august, întrucât achizițiile puternice din China au susținut prețurile cărnii de oaie și de vită, iar cererea solidă de import din Asia de Est și Orientul Mijlociu a ridicat prețurile păsărilor, conform FAO.

Indicele prețurilor lactatelor a scăzut ușor în cursul lunii august.

FAO a declarat că scăderea estimării sale pentru producția mondială de cereale din acest an a fost declanșată de condițiile persistente de secetă din mai multe țări producătoare importante.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane de tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane de tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Estimarea făcută de FAO pentru stocurile mondiale de cereale până la sfârșitul anotimpurilor, în 2021/22, a fost redusă cu 27,0 milioane de tone față de estimarea din iulie, la 809 milioane de tone, indicând o scădere de 0,9% a nivelurilor stocurilor înregistrate la începutul perioadei.