15 August 2022 - 18:09

Ce mișcări fac pe piață francezii care dețin fabrica de zahăr de la Luduș

Producătorul francez de zahăr Tereos, deținătorul fabricii de la Luduș, face în portofoliul său de afaceri o serie de mutări care au stârnit interesul pe piață.

Într-un document destinat investitorilor se arată că Tereos a încheiat un acord cu cooperativa agricolă Axereal pentru vânzarea participaţiei sale la afacerea lor de malţ şi este în consultări cu sindicatele privind un plan ce vizează închiderea activităţilor din domeniul zahărului din România, scrie Reuters, citată de AGERPRES.

După schimbarea conducerii la finalul lui 2020, Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a început să-și revizuiască o serie din afacerile sale. Îngrijorată de nivelul ridicat al datoriei grupului, noua echipă a făcut din reducerea acesteia una din priorităţile de vârf.

Astfel, în septembrie, Tereos a anunţat că va vinde participaţia minoritară la două societăţi mixte din China, ca parte a reorganizării.

De asemenea, într-un document publicat ca parte a lansării de obligaţiuni săptămâna aceasta, Tereos anunţă acordul cu Axereal, o altă companie franceză care este prezentă pe piața românească. Potrivit documentului, Tereos va vinde participaţia sa de 11,7% în Copagest, holdingul afacerii de malţ a Axereal, şi va cumpăra participaţia Axereal de 2,8% în Tereos Agro-Industries.

În plus, Tereos anunţă și retragerea din România, prin închiderea fabricii de zahăr de la Luduș.

Compania „este în procesul de consultare a sindicatului în vederea prezentării proiectului potenţialei închideri a activităţilor din domeniul zahărului din România, în contextul previziunilor pesimiste”, a informat Tereos.

Motivația francezilor ar fi că, în ciuda eforturilor companiei. fabrica de la Luduș ar fi mers în pierdere încă de când a fost preluată, din cauza lipsei de materii prime.

„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, susțin reprezentanții Tereos.

În iunie, sursele citate de Reuters au dezvăluit că Tereos vrea să îşi vândă operaţiunile din China şi România, în cadrul unui plan mai amplu al noii echipe manageriale destinat reducerii poverii datoriilor şi îmbunătăţirii profitabilităţii.

În România, la fabrica de zahăr din Luduş , Tereos avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Potrivit documentului publicat de compania franceză, Tereos vrea să se concentreze pe activităţile din Europa şi Brazilia şi în viitor ar putea vinde alte operaţiuni şi ieşi din parteneriate care nu sunt strategice.

Datoria netă a Tereos la 30 noiembrie 2021 se situa la 2,63 miliarde de euro, în creştere cu 263 milioane de euro, sau 11,1%, la 30 septembrie, dar câştigurile sunt solide, conform documentului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole