Ce măsuri se iau pentru sectorul legume-fructe în noul PNS

Consultările privind Planul Național Strategic (PNS) din data de 23 noiembrie au vizat intervențiile din sectorul legume-fructe, se arată într-o informare de pe contul official de Facebook al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În cadrul reuniunii desfășurate în format online, ministrul Adrian Oros a precizat că intervențiile se aplică organizațiilor de producători care au un program operațional în derulare.

Din păcate, din cele 23 organizații de producători existente în sectorul legume-fructe, doar 5 organizații de producători au în implementare un program operațional, a explicat Adrian Oros.

„Asistența financiară din partea Uniunii Europene este egală cu contribuțiile plătite efectiv de organizație și de membrii săi la fondurile operaționale destinate finanțării punerii în aplicare a programelor operaționale, limitate la 50 % din cheltuielile efective suportate pentru finanțarea programelor operaționale. Totodată, organizațiile de producători beneficiază și de o asistență financiară națională de maximum 80% din contribuţiile membrilor la fondul operațional, ce se acordă organizațiilor de producători care se află în regiuni cu un grad scăzut de organizare”, se precizează în informarea MADR..

Bugetul total anual estimat pentru anul 2023 pentru intervențiile în sectorul legume-fructe este de circa 1.220.086 euro.

Propunerea MADR vizează 7 măsuri de intervenții și anume:

1) Planificarea și organizarea producției;

2) Îmbunătățirea sau menținerea calității produselor;

3) Îmbunătățirea comercializării;

4) Prevenirea și gestionarea crizelor pe piața fructelor și legumelor;

5) Măsuri de mediu și de adaptare a schimbărilor climatice;

6) Cercetare și dezvoltare;

7) Formarea profesională și promovarea produselor proaspete sau procesate.

Adrian Oros a afirmat că alegerea acestor tipuri de intervenții a avut la bază informațiile rezultate din analiza nevoilor din cadrul Planului Național Strategic 2021- 2027, precum și rezultatele implementării Programelor Operaționale din perioada 2014-2020 și a apreciat că acestea ar putea susține creșterea competitivitătii sectorului legume-fructe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole