CE MĂSURI PREGĂTEȘTE ANSVSA PENTRU A COMBATE RĂSPÂNDIREA PESTEI PORCINE AFRICANE

Ministrul de Interne, Carmen Dan, anunţă că a decis ca Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină, în condiţiile în care în ţara noastră a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană.

Ea spune că în urma confirmării unui focar de pestă porcină la Satu Mare, alături de ministrul Agriculturii, de preşedintele ANSVSA şi de reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii, a avut o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în urma căreia s-a decis ca ANSVSA să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină.

“Foarte important – pesta porcină nu are impact asupra sănătăţii umane, dar este o boală gravă pentru animale!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

“Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, precizează sursa citată.

ANSVSA mai spunea că Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit şi au luat mai multe măsuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii pentru zonele infectate, au fost ucise şapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a făcut dezinfecţia în cele două gospodării în care au fost depistaţi porcii bolnavi, au fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala şi a fost stabilită o zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului.

După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult