CE LUCRĂRI SE FAC PRIMĂVARA ÎN CULTURILE DE TRANDAFIRI PENTRU DULCEAȚĂ

Plantațiile de trandafiri de dulceață necesită atenție suplimentară mai ales primăvara deoarece întreaga producție de petale depinde de modul în care sunt realizate tăierile. Această lucrare necesită pricepere și mai ales atenție sporită în ceea ce privește alegerea momentului potrivit pentru efectuarea tăierilor, așa cum a explicat un cultivator de trandafiri pentru lumeasatului.ro.

Marin Constantin cultivă 440 de trandafiri de dulceață pe o suprafață de 1.000 de mp. A ales să planteze soiul Rosé de Recht pe portaltoi laxa deoarece în urma cercetărilor acesta s-a dovedit a fi cel mai productiv, dar și cel care oferă petale al căror parfum se resimte și după prepararea acestora. Plantația se află în anul III de producție, iar înflorirea abundentă asigură cantități de petale mulțumitoare încă din luna mai și până când dă bruma. „Aș vrea să încep prin a atrage atenția asupra faptului că tăierile în plantațiile de trandafir de dulceață trebuie făcute doar primăvara. Sunt mulți cei care consideră că trandafirii trebuie curățați toamna, însă alegând acest moment își pot pune în pericol toate plantele. Nu trebuie să ne grăbim, este adevărat că putem interveni doar în cazul în care tufa a fost foarte înaltă anterior și atunci este recomandată doar scurtarea undeva la 70 cm. Această lucrare mai este numită și tăiere de ușurare, pentru a în cazul unor căderi masive de zăpadă plantele să nu se rupă. Dar atâta tot! Dacă am curățat toamna, acolo unde a avut loc tăierea, planta este posibil să mai degere 10-15 cm și nu ne ajută cu nimic“, a declarat Marin Constantin.

Am înțeles astfel că, pentru a nu pune în pericol plantele, nu trebuie să le curățăm toamna, ci primăvara, însă nici în acest anotimp nu se poate indica cu certitudine o dată fixă când putem realiza acest proces. Important este să urmărim atât evoluția vremii, cât și a plantei. Cel mai adesea, tăierea trandafirilor începe din luna martie, din momentul în care nu se mai înregistrează tempe­raturi negative, dar neapărat înainte ca mugurii să plece în vegetație.

„În primul rând tufele de trandafir trebuie demușuroite, asta pentru că în toamnă trebuie să avem grijă să acoperim altoiul. Apoi încep tăierile, care sunt, spun eu, cele mai importante lucrări din plantație și este de reținut că, fără o curățare corectă, nu putem avea o producție bună. Echipați cu mănuși și o foarfece foarte bună, trebuie să examinăm mai întâi planta pentru a hotărî care dintre ramuri le păstrăm. Alegem 6-8 ramuri, dar nu trebuie să lăsăm ramuri care vin în interiorul tufei. De aceea eliminăm ramurile degerate, uscate sau bătrâne, dar din interiorul tufei spre exterior. Trebuie tăiat și din înălțime, astfel încât pe fiecare ramură să rămână 8-12 ochi deoarece inte­resul este să avem multe flori, deci avem nevoie de tije scurte. În cazul trandafirilor obișnuiți sunt păstrate tijele lungi; dacă acest lucru s-ar întâmpla și în cazul trandafirilor de dulceață, tufa ar muri în 3-4 ani. De aceea se taie toate ramurile din interior, nu se păstrează niciodată ramurele care se intersectează cu o alta sau ramuri care au bifurcații“, a mai specificat Constantin.

Acesta a mai punctat faptul că tăierea propriu-zisă a ramurei trebuie să aibă o înclinație de cca 30 de grade spre exteriorul tufei, dar niciodată să nu aibă partea înclinată înspre interior și, mai ales, nu trebuie să ajungă la următorul mugure. De asemenea, un alt aspect de care trebuie să avem grijă este acela de a lăsa 2 ramuri mai mici, cu scopul de a întineri tufa, care în următorul an vor deveni ramuri de bază.

După tăieri urmează stropirile

Cel mai important pas după tăieri sunt stropirile care trebuie efectuate imediat după ce plantele au fost curățate. „Trebuie să alegem un produs pe bază de cupru, de exemplu zeama bordeleză, apoi uleiul horticol care trebuie aplicat la o zi distanță. Un alt aspect care nu trebuie ratat niciodată este respectarea instrucțiunilor de pe ambalaj. Atunci când stropim cu zeama bordeleză trebuie să urmărim practic o îmbăiere, să aplicăm substanță astfel încât să curgă de pe ramuri, să nu ne zgârcim. Acestea trebuie privite ca tratamente de prevenție, știm că sunt și cele mai importante“, a mai punctat Marin Constantin.

Cel mai adesea trandafirii de dulceață pot avea purici și mană, dar cu tratamentele de prevenție se pot evita, iar recomandarea cea mai importantă pe care domnul Constantin a ținut să o sublinieze a fost participarea activă în plantație, pentru a vedea zilnic evoluția plantelor. „Nu trebuie să treacă o zi să nu ne uităm la trandafiri, oricum la 2 zile trebuie să recoltăm petalele, iar acest lucru este confirmarea lucrărilor bine făcute în primăvară“, a conchis Marin Constantin.

Odată toți acești pași respectați, tufele de trandafiri oferă garanția producției, iar dacă mai apoi este urmat și un plan de tratament care să țină în parametri normali sănătatea plantelor, atunci există certitudinea faptului că dulceața ori siropul de trandafir vor avea gustul de altădată, cel din cămara bunicii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole