Fondurile europene nu vin oricum! Ce le pregătește Chesnoiu fermierilor și antreprenorilor

Fonduri europene de 21,6 miliarde de euro sunt puse la dispoziția României pentru agricultură în noul exercițiu financiar comunitar, însă ministrul Adrian Chesnoiu subliniază că acestea va trebui să fie cheltuite nu oricum, ci printr-un Plan Naţional Strategic (PNS) bine pus la punct.

În acest sens, ministrul Agriculturii a avut vineri o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), principalele teme de discuții vizând domeniul îmbunătăţirilor funciare şi accesul la fondurile europene ce vor fi disponibile prin PNS din anul 2023, cu accent pe construcţia de depozite regionale şi finanţarea investiţiilor în energia verde, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Dialogul cu reprezentanţii mediului antreprenorial este extrem de util în definitivarea Planului Naţional Strategic pentru agricultură. Săptămâna următoare demarăm calendarul consultărilor cu fermierii, pe sectoare de activitate. Obiectivul meu este să transmitem la Bruxelles un document coerent, care să răspundă cu adevărat aşteptărilor fermierilor şi nevoilor reale ale agriculturii româneşti. PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri şi pentru agricultura României, nu pentru consultanţi sau reforme pe hârtie. După cum ştiţi, alături de mai mulţi colegi miniştri din UE, am solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene în privinţa termenului de transmitere a Planului Naţional Strategic, având în vedere întârzierile în adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Potrivit comunicatului MADR, în cadrul întâlnirii au fost discutate şi situaţia forţei de muncă în agricultură, dotarea atelierelor de pregătire practică ale liceelor agricole, precum şi implicaţiile creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru agricultură şi industria alimentară. În acest context, ministrul Chesnoiu a menţionat continuarea măsurilor de susţinere care vizează furnizarea apei gratuite până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru irigaţii, precum şi decontarea cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii.

În ceea ce priveşte stimularea ocupării forţei de muncă în agricultură şi industrie alimentară, ministrul Chesnoiu a reamintit prevederile proiectului de lege depus în Parlament prin care se doreşte acordarea de facilităţi fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură şi piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcţiilor, se mai arată în comunicatul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole