CE ÎI SFĂTUIESC SPECIALIȘTII PE LEGUMICULTORI SĂ FACĂ PENTRU A AVEA PRODUCȚII BUNE

Legumicultorii din Maramureş sunt sfătuiţi de specialiştii în domeniu să se axeze cu precădere pe soiurile de legume care se pretează specificului de sol din judeţ, altfel investiţiile în diferite genuri de seminţe, unele importate, nu vor oferi randamentul scontat.

„Legumicultorii profesionişti, dar şi acele persoane din mediul rural care practică legumicultură trebuie să aibă în vedere calitatea solului, să fie un sol benefic plantării legumelor, să fie pe cât posibil în vecinătatea unui curs de apă pentru a se putea iriga, să facă analize de sol înaintea amplasării unei noi culturi. Această analiză de sol efectuată în laboratoarele specialiştilor poate salva o investiţie în cazul în care fermierul se gândeşte să treacă la cultivarea unei suprafeţe extinse de teren. Un alt aspect extrem de important îl reprezintă calitatea materialului semincer. Sunt preferate seminţele distribuite prin firmele şi centrele specializate care oferă seminţe tratate, consultanţă de specialitate şi un întreg pachet de servicii în cazul fermelor de legume. Investiţiile în legumicultură pot fi riscante, însă o investiţie făcută ţinând cont de opinia specialiştilor este în ajutorul fermierilor, iar interesul comunităţii noastre e să avem pe piaţa liberă produsele fermierilor din judeţ” a spus marţi, la o întâlnire cu membrii Asociaţiei Legumicultorilor din judeţ, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş, Ioan Ţânţaş.

În context, directorul Agrocentrum Maramureş, entitate specializată în consultanţă agricolă şi distribuţie de seminţe şi utilaje agricole, Mirela Vereş, a susţinut că investiţiile în domeniul legumiculturii pot fi aducătoare de profit dacă se respectă normele în domeniu, iar seminţele utilizate sunt de bună calitate.

„Ştim din experienţa ultimilor ani că doar seminţele de calitate pe lângă un sol lucrat corespunzător pot crea un minim profit în urma acestei activităţi sezoniere. Materialul săditor, planta spre care ne îndreptăm pentru a avea producţia estimată trebuie să fie de calitate, iar dacă mergem pe ideea achiziţionării unor seminţe necertificate doar pentru că sunt ieftine ca şi preţ, sigur şi recoltele ar putea să fie mici, dacă nu chiar dezastruoase. S-au mai întâmplat asemenea situaţii. Piaţa cere produse de calitate, magazinele solicită fermierilor produse de calitate, aşa că nu se poate face rabat plecând de la ideea că nu contează ce anume achiziţionăm şi că sigur vom avea recolte bune fără a ne consulta cu specialiştii. Legumicultura e, într-adevăr, o afacere riscantă pentru că suntem la mâna naturii, însă la rândul nostru trebuie să respectăm nişte paşi minimi pentru a avea o producţie corespunzătoare”, a spus Mirela Vereş.

Potrivit acesteia, majoritatea producţiei de legume – ceapă, roşii, castraveţi, varză, conopidă, morcovi, pătrunjel, vinete, cartofi, fasole verde şi alte bunuri – se valorifică fie pe piaţa locală fie, prin magazinele de legume-fructe sau prin reţeaua de pensiuni turistice, moteluri şi restaurante.

- Publicitate -

Asociaţia Legumicultorilor din judeţul Maramureş estimează că în acest an ar putea fi plantate diverse soiuri de legume pe aproximativ 10.000 ha de teren, potrivit AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole