Ce îi așteaptă pe agricultori în următoarele șapte zile

Prognoza agrometeorologica realizată de către ANM nu aduce vești tocmai bune.
cornfield-972286_1280
În intervalul 17-23 august, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al tării. Temperatură maximă a aerului se va încadra între 22…34°C, în majoritatea zonelor agricole.
 
Instabilitatea atmosferică se va manifestă prin ploi cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină, în cea mai mare parte a tării. În primele zile ale perioadei, izolat cantitătile de precipitații pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
 
Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia, izolat în centrul Transilvaniei și nord-vestul Banatului. În Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei, nordul Olteniei, local în nord-vestul și nordul Munteniei, nord-vestul, centrul și estul Moldovei, rezervă de umiditate din sol va prezența valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime.
 
În cultura de neirigată de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei, Crisanei, izolat în centrul Transilvaniei. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare pană la apropiate de optim și optime în Banat, Maramureș, pe suprafețe extinse din Transilvania, nordul Olteniei, nord-vestul și nordul Munteniei, local în nord-vestul, centrul și estul Moldovei.
În condițiile menționate, starea de vegetație a culturilor prăsitoare neirigate va continuă să se deprecieze îndeosebi în sudul, sud-estul și estul tării, că urmare a stresului termic și hidric persistent din aer și sol. Totodată, se vor înregistra în continuare fortări stadiale, fenomenele de ofilire și uscare partială/totală a aparatului foliar, procent ridicat de boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea soarelui, precum și plante sterile.
Cultura de floarea-soarelui își va definitivă înflorirea (100%), continuându-se maturitatea în ceară și deplină (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al tării.
Porumbul, funcție de data semănatului și agrotehnică aplicată se va află la maturitatea în lapte (40-100%) și ceară (10-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol și chiar deplină (10-50%) în zonele de câmpie din jumătatea de sud a tării, îndeosebi la hibrizii extratimpurii și timpurii.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va parcurge alungirea și îngroșarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rădăcină.
La cartof se vor continuă creșterea tuberculilor, uscarea prematură a vrejilor, precum și maturitatea tehnologică și recoltarea la soiurile semitardive și tardive.
Speciile pomicole se vor află predominant în fazele de creștere a rodului și acumulare a zahărului în fructe în toate plantațiile, precum și coacerea rodului și recoltare la samburoasele de sezon.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la vită de vie se va înregistra creșterea boabelor și a lăstarilor, precum și coacerea și începutul recoltării la soiurile timpurii de masă, îndeosebi din sudul și sud-estul tării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole