Ce facem cu porumbul? Romania se află într-o situație dramatică

Ne mândrim că suntem al doilea producător de porumb al Europei, după Franța, dar lucrurile nu sunt chiar așa cum par.

Productivitatea țării nostre este departe de media europeană, existând un decalaj tehnologic uriaş, a declarat luni Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).
„În ultimul deceniu, România a avut 4,9 tone la hectar la această cultură, faţă de 11 tone în Spania, 10 tone în Italia, 9 tone în Franţa, competitorul nostru direct, dacă pot să spun aşa, al doilea mare producător (de porumb – n.r.) din Europa. Aşadar, putem spune că există un decalaj tehnologic uriaş”, a spus Cristina Cionga, la conferinţa „De la practica agricolă la work-based learning: despre învăţarea la locul de muncă”, informează AGERPRES.

Tocmai din acest motiv, Asociaţia „Mândru că sunt fermier” a încercat să se dezvolte pe două componente de bază. Una este reprezentată de „o cercetare în câmp: o reţea independentă de testare a hibrizilor, soiurilor şi produselor de protecţia plantelor, mai nou, şi a altor soluţii de digitalizare pentru agricultură”. A doua componentă, foarte transparentă, este cea de advocacy, dialog civil, „care urmăreşte ceea ce se întâmplă la Bucureşti şi la Bruxelles în legislaţia legată de politicile publice din domeniul agriculturii şi încearcă să o îmbunătăţească”, a adăugat Cionga.

În aceste sens, asociaţia şi-a dezvoltat foarte mult comunicarea urmărind să ajungă nu doar la fermieri,ci şi la publicul larg pentru a arăta ceea ce înseamnă agricultura în societatea românească, ceea ce înseamnă agricultura în societatea europeană, în general, şi care sunt nevoile de dezvoltare. „Nu în ultimul rând, încercăm să ajungem şi la cei care sunt acum în formare, în universităţile tehnice de agricultură din toată ţara”, a mai spus Cionga.

Cu toate acestea, potrivit reprezentantei APPR, este destul de dificil să atragi tinerii și să-i pregătești cu adevărat pentru agricultură, din cauza legislației în domeniu.

- Publicitate -

„Am vrut să luăm studenţi şi elevi de liceu din ani terminali pentru a face practică în reţeaua de testare independentă a APPR. Înţeleg că este o mare problemă cu stagiile de practică plătite pentru că noi ne-am fi dorit să plătim aceşti copii, nu neapărat să beneficiem de legislaţia care înţeleg că nici asta nu este funcţională”, a precizat Cristina Cionga.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole