20 aprilie 2021 - 19:43

Ce facem cu mieii de Paste?

Prețul cărnii de miel din piețele și magazinele din țară este incert în momentul de față. Cea mai mare problemă pe care o reclamă crescătorii de ovine se referă la modul cum pot să îți vândă animalele.

În momentul de față exportul pare blocat, iar consumatorul autohton pare să rezolve situația. Ionică
Nechifor, crescător de animale din Botoșani, speră că lucrurile să revină la normal în cel mai scurt timp.

„Este o situație neplăcută. Având în vedere că majoritatea fermierilor au gospodărie proprie, noi nu avem un risc. Suntem izolați în câmp. În ce privește măsurile de biosecuritate, am conștientizat pericolul, am avut o întâlnire cu fermierii să le dăm informațiile necesare privind modul de a ne proteja. Toate legăturile le avem informatic sau telefonic. Fiecare dezinfectează la el în fermă.
Problema rămâne cu valorificarea. Ceea ce-am cerut cu ani de zile în urmă privind punctele de sacrificare sau punctele de frig, s-au dovedit astazi prioritare. Sperăm că autoritățile centrale vor înțelege și vor aproba sacrificarea mieilor. În ultimii ani consumatorii s-au deplasat la poarta fermei. Dar situația de acum este diferită. Problema este cu cei care au peste 1000 de capete, care vor avea nevoie de spații publice de sacrificare. Ei vor avea de suferit în perioada Paștelui. Recomand fermierilor să facă anunțul privind numărul de mei disponibili tocmai ca cei care cumpără să se ducă direct la poarta fermei. Cu toate astea nu mai există aglomerația din supermarket, și oamenii sunt feriți”, a declarat Ionică Nechifor, fermier.