Ce face ministrul Chesnoiu în fiecare marți. Nu lipsește niciodată!

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, are de ceva vreme un obicei din care cu greu iese, și asta doar în cazuri excepționale.

Încă de pe la începutul acestui an, în fiecare marți după-amiază, ministrul Chesnoiu are o întâlnire programată pentru ora 14.00, și doar vreo reuniune importantă de la Bruxelles l-ar putea face să lipsească.

Este vorba de întâlnirea cu traderii de cereale, procesatorii din industria de morărit și panificație și producătorii de ulei de floarea-soarelui cu care, după cum ministrul a mărturisit, Chesnoiu monitorizează stocurile de produse agricole ale României.

„Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile, pentru că noi, la Ministerul Agriculturii, încă dinainte de declanşarea războiului din Ucraina am început să monitorizăm stocurile dat fiind faptul că pe istoricul de export între luna ianuarie şi luna iunie erau cantităţi mai mari de cereale exportate. Încă de atunci, în fiecare marţi – şi vom continua până la apariţia noii recolte –, la ora 2:00 (14:00 – n.r.), am întâlnire cu operatorii economici care fac comerţ cu cereale şi cu procesatorii din industria de morărit şi panificaţie, cu cei care produc ulei de floarea-soarelui sau procesează alte categorii de materii prime agricole. Stocurile României sunt suficiente până după noua recoltă atât în materie de cereale, cât şi de plante tehnice, oleaginoase şi mă refer aici la floarea-soarelui”, a precizat Adrian Chesnoiu, la briefingul susţinut la Palatul Victoria, potrivit AGERPRES.

În același timp, ministrul Agriculturii poartă discuţii permanente cu procesatorii pentru ca, pe pachetul de 200 de milioane de euro din sprijinul pentru România, „să profităm de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul realizat de materie primă”.

„Vă dau un exemplu. România într-un an agricol bun cum a fost 2021 a produs 3 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea-soarelui rafinat şi consumat în România se asigură din procesarea a 1,2 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, restul cantităţii se procesează şi se exportă ca ulei brut sau rafinat. De cealaltă parte, o altă cantitate se procesează în ţară prin condiţionare şi pregătirea seminţelor pentru campania de însămânţare a anului viitor. Rămânem după acoperirea întregului necesar de consum cu aproximativ un milion de tone de seminţe de floarea-soarelui. Este o oportunitate pentru România să creştem capacitatea de procesare, să punem în legătură directă fermierul român cu procesatorul, astfel încât prin integrare în procesare să dăm valoare adăugată materiilor prime obţinute în agricultura României. Şi lucrul acesta îl vom face în perioada imediat următoare. Lucrăm la schema la ajutor de stat, va fi notificată şi intrăm cu pachetul de sprijin pentru fermieri şi procesatori pentru stimularea procesării în România”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Sursa foto: Facebook/Adrian Chesnoiu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole