27 octombrie 2021 - 12:29

Ce este carnea artificială și ce înseamnă pentru viitorul industriei cărnii?

Industria cărnii nu poate răspunde la creșterea cererii prin utilizarea tot mai mare a resurselor. Industria trebuie să găsească soluții la problemele legate de bunăstarea animalelor, sănătatea și durabilitatea și va trebui să facă acest lucru în fața concurenței produselor din carne și proteine ​​emergente netradiționale într-un mediu de reglementare din ce în ce mai complex. artificială

 

Aceste produse din carne și proteine ​​noi, cunoscute altfel ca „carne artificială”, utilizează tehnologii de vârf concepute pentru a răspunde problemelor cu care se confruntă industria cărnii convenționale. Aceste carne artificială, in vitro sau de cultură și carne provenită de la organisme modificate genetic nu au o capacitate reală de a concura cu producția convențională de carne în mediul actual. Cu toate acestea, înlocuitorile de carne fabricate din proteine ​​vegetale și micoproteine ​​sunt în prezent cei mai mari concurenți și câștigă un procent mic din piață.

Carnea prelucrată poate împinge carnea convențională în capătul premium al pieței și poate furniza cea mai mare parte a pieței ieftine dacă produsele convenționale din carne devin mai scumpe și gustul și versatilitatea cărnii prelucrate se îmbunătățesc. În timp, tehnologia pentru alte cărnuri artificiale, cum ar fi carnea provenită de la organisme modificate genetic sau carnea de cultură, poate deveni suficient de dezvoltată pentru ca aceste produse să intre pe piață, fără complexitatea concurenței dintre produsele din carne.

Producătorii convenționali de carne pot asimila conceptele de ecologie agroecologică pentru a dezvolta sisteme de producție animală durabile. Industria cărnii convenționale poate beneficia, de asemenea, de asimilarea biotehnologiilor, cum ar fi clonarea și tehnologiile de modificare genetică, folosind tehnologia pentru a se adapta la mediul în schimbare și pentru a răspunde la concurența crescândă a cărnii artificiale. Deși va depinde cel puțin parțial de evoluția producției convenționale de carne, viitorul cărnii artificiale produse din celule stem pare incert în acest moment.

Încă la apariția agriculturii producția de carne a trecut prin numeroase revoluții, cea mai recentă fiind revoluția industrială din anii 1800. O explozie a populației și afluxul brusc de noi tehnologii au schimbat fața agriculturii în ceea ce vedem astăzi (McCurry-Schmidt 2012). Cererile crescânde ale populația în creștere a fost întâmpinată cu industrializarea și intensificarea agriculturii, împreună cu creșterea cantității de teren cultivat (McCurry-Schmidt 2012). Astăzi, agricultura se confruntă din nou cu o provocare similară a creșterii populației, împreună cu apariția noilor tehnologii.

Cu toate acestea, provocarea prezentată în fața noastră acum este, fără îndoială, mult mai complexă. Cu estimări ale populației globale care au atins un platou la 9 miliarde în anul 2050 (Anon 2004), industria cărnii ar trebui să crească producția cu aproximativ 50-73% pentru a menține cererea pe cap de locuitor a populațiilor în creștere (FAO 2009; NIAA 2012 ). Cererile consumatorilor sunt complexe și multifactoriale. Grunert și colab. (2004) au constatat că costul și o serie de factori de calitate intrinsecă și de calitate extrinsecă influențează decizia de cumpărare a produsului.

Factorii intrinseci se referă direct la caracteristicile produsului, inclusiv culoarea cărnii, conținutul de grăsime, scorurile de marmorare și calitățile senzoriale. În schimb, factorii extrinseci sunt mult mai subiectivi și includ costul, marca, originea, metodele de producție, sănătatea, bunăstarea animalelor, siguranța și sustenabilitatea (Grunert și colab. 2004).

Deși îngrijorările cu privire la calitățile extrinseci nu pot duce la o creștere a cererii de produse din carne artificială, Hocquette și colab. (2015) nu au găsit nicio relație între îngrijorarea cu privire la bunăstarea și durabilitatea în industria cărnii și acceptarea cărnii in vitro. În cele din urmă, odată ce un consumator a luat decizia de a cumpăra un produs, calitatea alimentară variabilă este cel mai important factor care influențează cumpărarea repetată (Polkinghorne et al. 2008).

Controversele legate de producția de carne în ceea ce privește sănătatea, siguranța, bunăstarea și durabilitatea evidențiază faptul că industria se luptă pentru a satisface cerințele schimbate ale consumatorilor (Vinnari și colab. 2009). În același timp, se pare că capacitatea actuală a producției convenționale de carne își atinge limitele.

Producția de carne proiectată pentru anul 2050 ar fi suficientă pentru aproape 8 miliarde de oameni, fără a depăși estimările populației estimate cu 1 miliard (Gilland 2002). Ca răspuns la deficitul proiectat, industria cărnii și industria agricolă în ansamblu trebuie să depună eforturi pentru a utiliza resursele în cel mai eficient mod, atât pentru a furniza pe deplin piața, cât și pentru a satisface cererile consumatorilor.

Un răspuns al industriei cărnii convenționale la aceste provocări este dezvoltarea și implementarea agroecologiei, adică să stimuleze procesele naturale pentru a reduce intrările, pentru a reduce deșeurile și pentru a maximiza eficiența (Dumont și colab. 2013). Sunt cercetate și tehnologii, cum ar fi modificarea genetică și clonarea (Maga și colab. 2010).

Alte produse cercetate și dezvoltate s-au concentrat pe producerea de alimente externe industriei cărnii tradiționale, cum ar fi utilizarea micoproteinelor și proteinelor pe bază de plante și insecte ca înlocuitori de carne și tehnici de cultivare a cărnii in vitro.

Consumatorii, în special din țările dezvoltate, sunt îngrijorați de tratamentul animalelor (Latvala și colab. 2012). Unii pun sub semnul întrebării nu doar tratamentul animalelor, ci justificarea etică a utilizării oricăror animale în producția de hrană umană (Croney și colab. 2012).

Diferitele forme de carne artificială abordează această problemă în moduri diferite și, prin urmare, pot fi preferate de consumatori atunci când li se oferă posibilitatea de a cumpăra produse care seamănă foarte mult cu carnea tradițională (Richardson și colab. 1994), dar fără o asociere cu problemele de bunăstare a animalelor .

Alternativele de carne pe bază de plante și ciuperci și carnea in vitro au ambele capacitatea de a reduce considerabil numărul de animale necesare pentru a satisface cererile globale de carne / proteine, îmbunătățind astfel bunăstarea animalelor prin reducerea numărului de animale crescute (Croney și colab. 2012 ).

Cu toate acestea, producția tradițională de carne, în special de la rumegătoare, funcționează cel mai bine într-un sistem agricol integrat (Hou et al. 2008), care include animalele ca element esențial în sistemul agricol mai larg. Mai mult, în prezent, toate tehnicile de carne cultivate necesită în continuare produse de origine animală, cum ar fi utilizarea serului de vițel fetal ca componentă esențială și, ca atare, nu pot elimina în totalitate utilizarea animalelor (Datar și colab. 2010; Post 2012)