15 mai 2021 - 20:08

Ce despagubiri vor primi fermierii afectati de seceta? Adrian Oros vine cu raspunsuri

Ministrul agriculturii a declarat în exclusivitate în emisiunea “Agricultura la raport” de la Agro TV că despăgubirile din cauza secetei vor fi consistente și se va analiza în amănunt fiecare solicitare în parte. De o săptămînă, echipele create la solicitatea MADR  lucrează în teren pentru a strînge toate situațiile din teritoriu. Sunt doar 82 de milioane de euro rămase de la PNDR, sumă care poate fi folosiți pentru despăgubiri.
 
“Anul acesta este o secetă severă, acest deficit a dus la o secetă pedologică mai ales în zonele Moldovei și ale Dobrogei. Triticalele – aproximativ 3 milioane de hectare nu au fost irigate pentru că nu există posibilități. Acești fermieri vor fi despăgubiți. Am dat un instrument legislativ prin ordin de prefect care va gestiona pagubele. Echipele sunt făcute în fiecare județ și deja funcționează. Sunt fermieri care au spus că aceste evaluări ar trebui făcute după 15 mai, alți vor să întoarcă culturile vor să le facă acum. mă refer la evaluări. Anul acesta am discutat cu premierul să găsim soluții deși de 10 ani nu au mai fost date despăgubiri pentru secetă. ” a menționat ministrul Oros.
 
Adrian Oros a declarat în emisiunea Agricultura la raport că oamenii merg la primărie și anunță, aceștia iși trec datele de identificare și se va ști care este situația pentru fiecare în parte. Primăria anunță comitetul județean care va verifica toate solicitările și se vor centraliza rapoartele operative care vor ajunge la ministerul agriculturii.
 
“Deocamdată suntem atenți să cuantificăm nivelul pagubei. Cu siguranță în acel deviz vor fi consemnate toate cheltuielile, suprafața, pagubele. Ce putem să le promitem este că, cu siguranță, îi vom despăgubi, realist, consistent. Este foarte greu să găsim surse de bani, să ne împrumutăm dar să fie surse mai ieftine. Să te împrumuți scump poate oricine. Asta facem de când a început criza, care ar fi sumele care ar trebui să acopere pagubele. să reîncepem activitatea în zone care ar trebui să fie prioritare” mai spune Oros.
 
Ministrul agriculturii precizează că banii nu pot veni de la Bruxelles.
 
” Eu am scris două scrisori comisarului european cu 35 de puncte, una în data de 30 martie și una în data de 6 aprilie. Deocamdată comunicarea Bruxelles ului este că țările membre pot să cheltuie din bugetele proprii, să gândească aceste scheme de acoperire a pierderilor datorate crizei. În bugetul ministerului au rămas 82 de mililoane de euro, o sumă mică pentru ca să poată fi acoperite găurile din sectoarele afectate. La unele semnele vor apărea după ce se va termina criza. Banii europeni sunt doar cei 82 mil euro din PNDR. există în scrisoare comisarului european ca acel fond de urgență să fie activat dar acesta este doar de 640 de milioane de euro la nivelul UE. Dacă toți miniștri agriculturii vom pune presiune nu contest că s-ar putea obține și alte sume. Sper ca într=o lun-o lună jumătate să scăpăm de criză. La noi se suprapune cu această secetă cruntă.” a mai declarat în exclusivitate  în emisiunea “Agricultura la raport” de la Agro TV, Adrian Oros.
 
Autor: Daria Diaconiuc