Ce comoară a găsit un fermier în grădină

A vrut să-și planteze un copac în grădină și a dat peste o comoară incomensurabilă!

Un fermier palestinian a descoperit un mozaic de podea bizantin ornamentat în timp ce încerca să planteze un măslin pe terenul său din Fâșia Gaza, scrie BBC News.

În timp ce săpau, Salman al-Nabahin și fiul său au descoperit mai multe secțiuni care înfățișează animale și păsări colorate. Fermierul a declarat agenției de presă Reuters că și-a dat seama că mozaicul aparține epocii bizantine după ce a căutat pe internet.

„O văd ca pe o comoară, mai dragă decât o comoară. Este o moștenire palestiniană”, a spus Nabahim.

Experții au numit descoperirea una dintre cele mai mari comori arheologice găsite vreodată în Gaza.

- Publicitate -

Deși mai există încă destule controverse în rândul istoricilor. Imperiul Bizantin sau Imperiului Roman de Răsărit își are începutul în jurul anului 330 d.Hr., odată cu inaugurarea noii capitale – Constantinopol – de către împăratul Constantin I, și a supraviețuit mai mult de o mie de ani, până în 1453.

Arheologul René Elter, de la Școala Biblică și Arheologică Franceză din Ierusalim, a declarat pentru Associated Press că mozaicul este „excepțional”.

„Acestea sunt cele mai frumoase podele de mozaic descoperite în Gaza, atât în ​​ceea ce privește calitatea reprezentării grafice, cât și complexitatea geometriei. Niciodată nu s-au descoperit podele de mozaic cu această finețe, această precizie în grafică și bogăția culorilor în Fâșia Gaza”, a mai spus René Elter.

Ministerul Palestinian al Turismului și Antichităților a declarat că au fost aduși experți internaționali pentru a finaliza excavarea sitului.

Fâșia Gaza a fost cândva o rută comercială plină de viață pentru civilizații, fiind un teritoriu bogat în antichități.

Sursa foto: BBC/Reuters

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole