6 iulie 2022 - 16:29

Un document prin care culturile sunt puse în pericol! Ce le cer fermierii miniștrilor Agriculturii și al Mediului

Fermierii susțin că un document pus în dezbatere publică pe 30 decembrie 2021 ar putea pune în pericol viitoarele producții de legume, având în vedere tehnologia necesară pentru diferite tipuri de culturi.

Este vorba despre un Ordin privind modificarea Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.

Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt a transmis AgroTV un comunicat în care sunt prezentate propunerile fermierilor în privința documentului pus în dezbatere publică.

- Publicitate -

„Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt , membru al FNSLASC afiliat CSDR   și fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român susține demersurile și adresele făcute de către Federația Națională a Cartofului din România și a Clubului Fermierilor Români către MADR cu propunerile de modificare privind forma supusă dezbaterii publice în data de 30.12.2021, a Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.

Susținem propunerea de a reanaliza obligațiile fermierilor prevăzute la art. I, pct 2 , în anexă, la Domeniul: Mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor – secțiunea Apă, SMR 1 și GAEC 1, unde se propune la punctul c), secțiunea (i) următoarele tipuri de culturi: porumb și sfeclă de zahăr, grâu și rapiță, alte culturi întrucât în forma actuală a documentului supus dezbaterii publice lipsește o indicație clară privind zona de legume, categorie recunoscută printr-un consum ridicat de substanțe chimice, care se propune să fie încadrat la rubrica «Alte culturi».

În documentul Draft emis de către MADR se menționează cantitatea maximă admisă a N substanță activă/ha/an care va fi de 100 de kg, cantitatea mai mică decât cele 150 kg, prevăzute la rubrica «Porumb și sfeclă de zahăr» și cele de maxim 120 kg, prevăzute la rubrica «Grâu și rapiță».

Conform tehnologiei de cultura – plan de fertilizare a legumelor în camp și în spatii protejate necesita o cantitatea de azot N substanta activa/ ha/an dupa cum urmează:

Tip de legumă Cantitate maximă de kg N substanță activă/ha/an Producție agricolă estimată
Tomate câmp 200 kg-270 kg 50-80 tone/ha
Tomate spatii protejate, ciclul prelungit 280-320 kg 80- 100 tone/ha
Ardei 280-300 kg. 50-80 tone/ha
Vinete 250 kg. 60 tone/ha
Morcovi 260 kg 70-80 tone/ha
Praz 220 kg 50-60 tone/ha
Ceapă 240 kg 60 tone/ha
Conopidă 350-400 kg 40-50 tone/ha
Varză de toamnă 260 kg 80 tone/ha
Țelină de rădăcină 380-400 kg 60-80 tone/ha
Sfeclă roșie 300 kg 50-60 tone/ha

 

În acest sens, vă solicităm respectuos să reveniți asupra acestei propuneri de modificare și să permiteți folosirea unor valori maxime de kg N substanță activă/ha/an, sub forma unor segmentări în funcție de diferitele categorii de legume, pe baza sugestiei menționate mai sus”, cer fermierii în comunicatul semnat de președintele SPA Olt, Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.