Ce boli pot ataca ardeiul şi cum pot fi prevenite

ardei_verziCele mai cunoscute boli ale ardeiului sunt:
• FĂINAREA
Boala apare la culturile de ardei în sere, solarii şi în câmp la culturile irigate pe rigole. Infestarea apare numai pe frunzele de la baza plantelor. Pe partea superioară a frunzelor apar pete de culoare gălbuie imprecis delimitate. Pe partea inferioară a frunzelor apare un puf des alb cenuşiu. Frunzele atacate se răsucesc şi cad.
Tratamente: stropiri foliare la apariţia bolii cu unul dintre produsele: Tilt 0,02%, Topas 0,035%, Shavit 0,05%, Afugan 0,05%, Sulf muiabil 0,4%.
În perioada de vegetaţie stropirile cu fungicide sistemice se repetă la 10-14 zile, iar cu produsele de contact la 6-8 zile.
• PUTREGAIUL CENUŞIU
Atacul se manifestă în sere, solarii, iar în anii cu precipitaţii abundente şi în câmp.
Infestarea apare pe fructe sub formă de pete umede de culoare brună, de forme şi mărimi variabile. În condiţii de umiditate mare apare pe suprafaţa lor un puf cenuşiu.
Asemenea infecţii pot avea loc prin răni la tulpini şi lăstari, iar ramurile se ofilesc.
Tratamente: la apariţia primelor simptome se vor aplica tratamente cu: Rovral 0,1 %, Sumilex 0,1 %, Calidan 0,15%, Folpan 50 0,2 %.
• PUTREZIREA FRUCTELOR ŞI SEMINŢELOR
Atacul se manifestă în solarii şi în câmp. Pe fructe apar pete mici circulare de culoare galbenă-verzuie, umede şi moi.
Tratamente: Rovral 0,1 %, Dithane M-45 0,2%, Vondozeb 0,2%, Sancozeb 0,2%
• PUTREGAIUL RĂDĂCINII, TULPINII ŞI FRUCTELOR (MANA)
Atacul se manifestă în câmp, infecţiile primare pornesc de la rădăcină şi colet şi se manifestă printr-un putregai brun uscat cu aspect de ofilire a plantei. (Sursa: lumeasatului.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole