După ce a anunțat că producția de miere va fi mai mică cu aproape 50% în 2017, Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine a afirmat că prețul mierii nu va crește.
„Nu cred că prețul va fi influențat pentru că nici exportul nu a mers foarte bine. Există suficientă miere pe piață din Ucraina, China și Argentina, iar pe partenerii noștri tradiționali din Germania nu prea îi mai interesează. Cred că anul acesta vom da la export în jur de 300 de tone de miere, în condițiile în care reușeam anii trecuți să livrăm și 2.000 de tone pe an, numai noi, asociația. Exportul în China nu este semnificativ, în jur de 50-100 tone pe an, ceea ce este foarte puțin. Din păcate, piața românească este invadată cu miere din Ucraina și de aceea așteptam să vedem cum va fi soluționată sesizarea noastră privind cupajarea, amestecurile. Am transmis solicitarea și la Comisia Europeană, dar și la 20 de forme asociative din Europa ca să nu se mai permită amestecul de miere și să se treacă pe etichete numai mierea din țara respectivă, fără alte amestecuri. E nevoie de schimbarea legislației europene, astfel încât consumatorii să știe exact ce consumă. Deocamdată proiectul este în Parlament”, a afirmat Fetea, pentru AGERPRES..
În legătură cu accesarea fondurilor din Programul Național Apicol (PNA), președintele Asociației a menționat că între 1 și 15 august apicultorii pot depune dosarele la APIA. „Apicultorii vor să acceseze aceste fonduri, deși este o sumă mică, circa 7 milioane de euro. Împărțită la numărul de familii de albine se ajunge la aproximativ 3-4 euro de familie. O nimica toată”, a adăugat Ioan Fetea.