Ce aranjamente a cerut Chesnoiu la Bruxelles

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a participat luni, 21 februarie 2022, la Bruxelles, la Consiliul Agricultură și Pescuit, unde a cerut stabilirea unor aranjamente legislative și comerciale la importul în UE al produselor agroalimentare din țările terțe.

În cadrul intervenției sale  referitoare la consolidarea coerenței dintre Pactul Verde, Politica Agricolă Comună și politica comercială comunitară, Chesnoiu a susținut că este necesar ca partenerilor UE să li se aplice standarde de producție durabilă similare celor din interiorul Uniunii.

„Reiterez interesul pentru stabilirea unor aranjamente legislative și comerciale la importul în UE al produselor din țările terțe pentru asigurarea aplicării unor standarde de producție durabilă, similare cu cele ale UE. România va susține acțiunile Comisiei și subliniez în acest sens intensificarea cooperării internaționale în domeniul reglementării cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în ceea ce privește bunăstarea animalelor, utilizarea durabilă a pesticidelor și combaterea rezistenței la antimicrobiene”, a arătat ministrul Chesnoiu.

Întrucât sistemul alimentar global este un factor determinant al provocărilor legate de sănătatea umană, este necesar ca statele membre UE să țină cont de stabilirea unor standarde internaționale de producție durabilă, consolidarea sistemului de etichetare a produselor agroalimentare, includerea în acordurile comerciale bilaterale a cerinței respectării standardelor comerciale și de producție, cât și a informațiilor minime utilizate la etichetarea produselor agroalimentare durabile. Astfel, statele membre se vor asigura că oferă produse accesibile, sigure și nutritive pentru populația mondială în creștere și vor garanta consumatorilor. europeni același nivel ridicat de protecție a sănătății și a mediului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale remis marți AgroTV, pe lângă consolidarea coerenței dintre Pactul verde, PAC și politica comercială pentru sprijinirea tranziției către sisteme alimentare durabile, printre punctele importante de pe ordinea de zi ale Consiliului Agricultură și Pescuit s-au mai regăsit: solicitarea de măsuri coordonate la nivelul EU pentru atenuarea dificultăților generate de secetă; reglementarea fluxurilor comerciale cu produse agricole asociate cu defrișările și degradarea pădurilor; promovarea veniturilor echitabile pentru agricultori prin intermediul unei alianțe pentru securitate alimentară în Europa; situația pieței, cu accent asupra sectorului suin; posibilele efecte negative ale revizuirii eligibilității produselor în cadrul politicii revizuite de promovare a UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole