22 octombrie 2021 - 19:05

CE AJUTOARE VOR AJUNGE LA CRESCĂTORII DE VACI

Afectati de criza severa din sectorul laptelui din cauza prelungiri embargoului impus Rusiei, fermierii vor primi ajutor financiar in valoare totala de 11 milioane de euro.

Pentru acest sprijin, termenul pentru depunerea cererilor la centrele teritoriale ale APIA este 2 mai 2017. Potrivit unei hotarari adoptate de Guvern, crescatorii de vaci de lapte vor primi ajutoare considerabile prin Fondul European de Garantare Agricola. Este vorba despre o finantare de aproximativ 5,5 milioane euro, dar si de un ajutor national pentru micii fermieri. Acestia sunt direct afectati de criza severa din sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei pana la finele acestui an si a scaderii cererii de produse din partea Chinei.

De aceasta subventie beneficiaza producatorii care detin un efectiv de vaci de pana la 9 capete, identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor. De asemenea, la data depunerii cererii acestia trebuie sa ateste faptul ca au livrat sau vandut direct minimum 4 tone lapte in perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.

Suma cuvenita fiecarui producator se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura prin impartirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obținerea ajutoarelor financiare, cei interesati au obligatia de a depune solicitarile la centrul județean al APIA la care sunt arondati, pana la data de 2 mai 2017, inclusiv. Platile se efectueaza pana la data de 30 iunie 2017.