Ce afaceri trebuie să desfășori în mediul rural pentru a beneficia de 200.000 de euro

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020 vine in intampinerea celor care vor să desfășoare activități nonagricole în mediul rural.
bani
Suma pusă la dispoziție, potrivit Agenției pentru Finanțarea Investiilor Rurale, în acest an se ridica la 158 milioane euro. Din această sumă, 73 de milioane sunt alocați pentru finanțarea nerambursabila a planurilor de afaceri prin submăsura „Sprijin pentru înființarea de activităti neagricole în zone rurale”. Beneficiarii pot primi 50.000 euro sau 70.000 euro pe proiect, dacă planul de afaceri prevede activităti de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism. Sesiunea de primire a proiectele se va desfășura pe site-ul AFIR și va avea loc în perioada 28 iulie-30 noiembrie.
Tipurile de activități ce se pot “califica” pentru astfel de finanțări sunt fabricarea produselor textile și a incăltămintei, prelucrarea lemnului, producția și furnizarea de energie electrică, activităti de servicii informatice, activităti de creație și interpretare artistică, activităti de design specializat etc.
Pentru submăsură “Investitii în crearea și dezvoltarea de acvitiati neagricole” s-a alocat suma de 85 milioane de euro, finanțarea nerambursabila putând să ajungă până la maximum 90% din valoarea totală a proiectului. Sprijinul public nerambursabil este de 70%, existând posibilitatea de a se majora la 90%, în anumite condiții prevăzute în ghidul solicitantului.
De asemenea, se aloca până la 200.000 de euro pentru activități de artizanat și alte activităti tradiționale non-agricole – olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii, precum și pentru investiții având ca scop producerea și comercializarea produselor textile, imbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton, chimice, farmaceutice. Nu sunt lipsiți de șanse nici cei care se ocupă cu fabricarea construcțiilor metalice, a mașinilor, utilajelor și a echipamentelor industriale sau cei care vor să facă investiții legate de furnizarea de servicii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

18 COMENTARII

 1. Buna ziua.Sunt mester popular,ma numesc Nica Pohrib,am 54 ani.(Crosetez tot felul de articole de imbracaminte adulti si copii,incaltaminte,posete,etc)si ma intereseaza si pe mine sa stiu cum pot proceda privind accesarea fondurilor europene nerambursabile.

  • Nu e asa de simpl cum vrea sa para din articol. Nu e un cadou pentru bunici, apropo de doamna care intreba de bunicile de la oras, este un program european de dezvoltare rurala. Articolul e scis aiurea, doar ca sa fluture banii. Trebuie sa faceti un proiect, sa va inregistrati fie ca PFA fie ca intreprindere, sa aveti un plan de afaceri si un buget pe cel putin trei ani. Si 10-20% din banii pe care doriti sa-i primiti. Adica daca proiectul Dvs e de 100,000 de euro atunci trebuie sa veniti cu 10-20000. Sa-i aveti la depunerea cererii de finantare, altfel nu se primeste proiectul. Dupa care trebuie sa vi se aprobe, pe baza unui punctaj si nu totdeauna „pe bune”. Chiar daca vi se aproba, nu primiti banii direct, ci sub forma de rambursare a cheltuielilor. Cheltuielile le faceti azi, banii ii primiti putin mai incolo, eventual peste 6 luni daca nu un an, si nu neaparat pe toti pentru ca s-ar putea sa se considere ca nu toate cheltuielile sunt ok. In cele mai multe cazuri nu puteti, de exemplu, sa va platiti chirie, caldura, intretinere, ci doar materiale si masini (de exemplu daca va cumparati o masina de cusut cu care sa lucrati pentru proiect). Si multe, multe alte „maruntisuri”. Eu am facut un astfel de proiect pentru un prieten si ne-am jurat ca al doilea nu-l mai facem. Cel putin nu in Romania unde orice functionaras are impresia ca-ti da banii respectivi cadou din buzunarul propriu. Dupa care vine Curtea de Conturi sa-ti ceara socoteala ca te-ai imbogatit pe banii UE.

 2. Buna ziua.
  De ce aceste subventii s dau doar bunicilor care locuiesc la sate?
  Probleme au cele care locuiesc la oras si sunt singure-ele de ce nu ar putea intra intr-un astfel de ajutor-subventie?

 3. buna ziua ma intereseaza subiectul eu locuiesc la tara si lucre mileuri din laset cum pot sa valorific aceste produse daca poate cineva sa dea detalii

 4. Sunt interesata locuiesc în zona rurala .Ce. criterii trebuiesc îndeplinite pentru a beneficia de aceste fonduri?

 5. Cum as putea avea acces la acesti bani nerambulsabili si mai concret ce anume trebuie sa fac,eu lucrez mult la ceosetat ,tricotat fac plovere,bluze.etc.

 6. Mare tarasenie Eu propun sa se faca un centru de desfacere unde sa primiti lucrurile realizate de romani si o comisie sa verifice calitatea produsului si sa stabileasca pretul Daca acest bani exista sa fie platit pe loc produsul realizatEu cred ca in Romania asa ceva nu se poate Ai crosetat 5 mileiri primesti banii pe 5 mileuri daca indeplinesc conditiile stabilite de comisie,Ce parere aveti????

 7. Buna ziua !!! Sunt si eu interesata ! Ma ocup cu lucru manual ! Crosetez, tricotez , cos toate tipurile (goblen, chelyn, poantlas ..etc ) si ma ocup si cu aranjamente pt diferite evenimente ! Va multumesc ! Cu respect

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole