Specialiștii DAJ Vaslui continuă să organizeze diverse cursuri de formare profesională. Cele mai căutate astfel de cursuri sunt cele de tractoriști agricoli, la care s-au înscris 11 persoane, pentru lucrători în cultura plantelor, unde au fost 11 cereri şi pentru legumicultori unde sunt înscrise 15 persoane.
Nu mai devreme de luni, 16 februarie 2021, angajații instituției citate au demarat trei astfel de cursuri de formare profesională la care participă cele 37 de persoane, potrivit precizărilor făcute de reprezentanții instituției pentru Agerpres.
În plus, potrivit precizărilor acesta, nu mai puțin de 31 de cursanți au absolvit în 2021 cursuri de formare organizate DAJ Vaslui. La final, aceștia au obținut certificate de calificare, 11 dintre ele pentru apicultori, 7 lucrători în creșterea animalelor și 12 lucrători în cultura plantelor.
„Este vorba despre persoane care au început cursurile anul trecut şi le-au absolvit anul acesta, însă avem permanent înscrieri pentru cursuri şi în momentul în care se adună un număr de doritori, începem serii noi. (…) Cursurile au o durată de trei luni şi se derulează în baza unui contract încheiat cu instituția noastră”, a afirmat directorul executiv adjunct al DAJ Vaslui, Aurel Ghineț.
Certificatul obținut în urma finalizării cursurilor le asigură absolvenților, printre altele, obținerea unui punctaj mai mare la selecția proiectelor finanțate cu fonduri europene.
De altfel, în ultima perioadă, cererea pentru aceste cursuri a fost crescută, mulți absolvenți accesând astfel de proiecte.
Anul trecut, un număr de 119 persoane au absolvit diverse cursuri organizate de specialiștii din cadrul DAJ Vaslui, cei mai mulți absolvenți, 43 la număr, obținând calificare în meseria de apicultor.
DAJ Vaslui este autorizată să organizeze cursuri de formare profesională pentru meseriile: lucrător în cultura plantelor, lucrător în creşterea animalelor, apicultor, legumicultor, pomicultor şi tractorist agricol.
Ce fac specialiștii DAJ pentru buna desfășurare a cursurilor
Compartimentul de formare profesională, promovare și elaborare proiecte al Direcțiilor Agricole Județene elaborează programul anual de măsuri privind activităţile de instruire, iniţiere si formare profesională continuă, în funcţie de nevoile identificate în teritoriu, inclusiv pentru zona montană, de obiectivele şi tematicile prioritare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
De asemenea, specialiștii DAJ din țară întocmeşte documentaţia necesară pentru autorizarea ca furnizor de formare profesională pentru cursurile de iniţiere şi formare profesională continuă.
Totodată, compartimentul specializat al DAJ-urilor colaborează cu instituţiile specializate din învăţământ şi cercetare de la nivel județean, precum și cu Agenția Zonei Montane, pentru elaborarea programelor de pregătire şi a suporturilor de curs necesare transmiterii cunoştinţelor de bază, conform tematicilor de pregătire.
Experții DAJ organizează, de asemenea, cursuri de instruire, iniţiere şi formare profesională continuă în colaborare cu instituţiile de învăţământ, instituţiile de cercetare agricolă, agenţii economici din agricultură sau alte domenii, după caz, și lista continuă.
Potrivit APIA, DAJ organizează cursuri la solicitarea beneficiarilor M.10 și M.11, atât cu prezența fizică a participanților, cât și online. Grupele organizate vor avea un număr de articipanți de minim 12 și maxim 20.
Sursă foto: DAJ Botoșani (caracter ilustrativ)