Ce a constatat ministrul Daea la culturile de floarea-soarelui

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a petrecut și acest sfârșit de săptămână în teren, printre culturile de floarea-soarelui, încercând să ia pulsul lucrărilor agricole.

Una dintre concluziile pe care ministrul le-a tras în urma acestei vizite se referă la rolul cercetării în privința tehnologiilor de cultură, după cum reiese dintr-o postare făcută de Petre Daea pe pagina sa de Facebook.

„De la cercetare la practică! În acest sfârșit de săptămână am fost în partea de est a țării, participând la simpozionul organizat de Asociația pentru cultura florii-soarelui din România, în comuna Amzacea, județul Constanța, unde iscusitul inginer Dumitru Manole a prezentat o colecție de hibrizi de floarea-soarelui și de sorg boabe. În prezența multor fermieri și a unor cercetători de la Institutul pentru Culturi de Câmp Novi Sad, Serbia, am putut constata la fața locului cât de importante sunt tehnologiile de cultură în condiții pedoclimatice dificile. Producțiile din câmpurile experimentale au oscilat între 6.300 – 7.710 kg/ha la sorg boabe și între 3.800 – 5.260 kg/ha la floarea-soarelui”, a scris Petre Daea în postarea sa.

Totodată, ministrul Agriculturii a constatat că, deși condițiile de lucru de anul acesta au fost, în contextul secetei pedologice severe, unele extrem de dificile, fermierii au încercat să caute cele mai bune soluții pentru a obține producții mulțumitoare.

„Plecând de la Amzacea spre Brăila, pentru a participa la Conferința Națională ANAMOB, am oprit lângă agregatele de lucru care pregătesc însămânțările de toamnă. Condițiile de lucru se mențin încă dificile. Într-o tarla de lângă satul General Praporgescu, județul Tulcea, combainerul Gheorghe Marin era la recoltat floarea-soarelui. Stând de vorbă cu el, am putut constata atât bucuria că producția depășește 2.000 kg la hectar, dar și regretul că aceasta nu este mai mare, știind tehnologia care s-a aplicat. Producția recoltată lua drumul depozitului Cambela, localitatea Lumina, din județul Constanța. Peste tot am putut constata buna organizare și dorința fermierilor de a nu se da bătuți, căutând soluții și executând la timp lucrările specifice acestei perioade dificile. Felicitări tuturor! Am fost, suntem și vom fi tot timpul alături de fermierii țării!”, a mai scris Petre Daea pe pagina sa de Facebook.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole