Câți fermieri vor primi fonduri europene pentru achiziția de tractoare și utilaje agricole

Linia de finanțare destinată achiziției de utilaje agricole pentru sectorul vegetal se lasă așteptată în continuare! Deși aceasta fusese inițial anunțată de Ministerul Agriculturii pentru luna octombrie a anului trecut, ea a dispărut ulterior din lista intervențiilor cu fonduri europene programate pentru lansare.

În acest moment, nu există o dată de lansare oficială pentru această linie de finanțare, iar fermierii care vor să acceseze fonduri europene ca să-și cumpere tractoare și utilaje noi mai au de așteptat. În plus, bugetul alocat acestei intervenții nu este cel mai generos, fiind vorba de doar 100 de milioane de euro.

”Anul trecut, când a apărut primul calendar, aveam intervenția DR-13 programată pentru lansare în octombrie 2023. În următorul calendar estimativ, a fost scoasă această lansare. Intervenția se numește ”achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal” și ne întreba cineva ce buget avem alocat. Alocarea este de 100 de milioane de euro, deci discutăm cam de vreo 345-350 de beneficiari. Alocarea este destul de mică.

E posibil să înceapă anul acesta, dar până nu avem calendarul, mai ales după ce avem experiența anului 2023, eu zic să așteptăm documentele oficiale și ghidul care se va pune în consultare publică. Până atunci, avem posibilitatea să studiem fișa măsurii din PNS”, a precizat consultantul Andra Popescu pentru AGRO TV.

Finanțarea pe care o vor putea obține fermierii prin intervenția DR-13 va fi de maximum 300.000 euro/fermă, cu o intensitate a finanțării de maximum 65% din costurile eligibile.

Reamintim că în cazul fermierilor din sectorul zootehnic, aceștia au la dispoziție în momentul de față o linie de finanțare deschisă, DR-20, prin care își pot cumpăra utilaje noi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole